Puheenaihe

Espoo aikoo nitistää citykanit – uusi pyydys kaupungin käyttöön

Espoo on ollut citykanien kanssa naimisissa pahemman kerran jo pitkään. Ajoverkko on kaupungin uusi ase kanien nitistämiseksi. – Kuvassa vasemmalla citykani, oikealla citykana.

Jari Pietiläinen

Villikaniongelma koettelee yhä pahemmin myös Espoota. Kaupunki on vastannut haasteeseen ottamalla kaninmetsästykseen avuksi ajoverkot.

– Villikanien kanta on kasvanut Espoossa räjähdysmäisesti kevättalvesta 2014 alkaen, kertoo Espoon kaupunkitekniikan valvojapuutarhuri Hannele Vepsäläinen.

Kaneja löytyy kuluvan syksyn kartoituksen mukaan etenkin Etelä-Espoon Helsinkiin rajautuvilta alueilta: Tapiolasta, Niittykummusta, Westendistä, Haukilahdesta ja Leppävaarasta.

Espoo on rajoittanut kanikantaa jo aiemmin loukkupyynnillä ja tyhjentämällä pesiä frettien avulla, mutta tänä syksynä käyttöön on siis otettu ajoverkot.

– Kanit ajetaan yöaikaan verkkoihin niiden suosimilla ruokinta-alueilla ja lopetetaan sitten. Pyyntiä harjoittavat vain metsästyskortin suorittaneet henkilöt muutamana yönä viikossa pahimmilla ongelma-alueilla. Työtä jatketaan siihen asti, kunnes maa jäätyy, sanoo Vepsäläinen.

Villikanit periytyvät luontoon lasketuista lemmikkikaneista. Syynä niiden poikkeuksellisen kovalle lisääntymiselle pidetään viime vuosien leutoja talvia.

Kani on luonnossa haitallinen tuholainen: se aiheuttaa mittavia tuhoja katupuille ja puistokasvillisuudelle, tuhoaa talojen rakenteita sekä toimii isäntäeläimenä sairauksia levittävälle puutiaiselle.

Espoo kutsuu asukkaita mukaan kanintorjuntatalkoisiin. Suuri osa kanikannasta pesii yksityisalueilla, joten niiden torjunta myös siellä on tärkeää.

Metsästystä saa harjoittaa syys- ja maaliskuun välisenä aikana. Rauhoitusaikana metsästykselle on mahdollista hakea poikkeuslupaa, mikäli kaneista on merkittävää haittaa kulttuurihistoriallisesti tärkeille kohteille tai esimerkiksi asuintalon rakenteille.

Metsästykseen vaaditaan aina maanomistajan lupa sekä voimassa oleva metsästyskortti. Vaikka lupaa ei itseltä löytyisikään, voi metsästäjän hankkia paikalle ostopalveluna. Kaneja saa metsästää syys-maaliskuussa. Espoon yhteistyökumppaneita pyyntityössä ovat Cremex Oy ja T:mi Ferret.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu