Puheenaihe

Aurinkovoimala nousi toimistojätin katolle Tapiolassa

VALO Uusiutuva energia on vakuutusyhtiölle enemmän kuin kokeilu.

Aurinkopaneelit peittävät Lähi-Tapiolan pääkonttorin kattoa. Katolla Areva Solarin johtaja Esa Areva sekä Lähi-Tapiolan ympäristöpäällikkö Mikko Somersalmi ja johtaja Kim Särs.

Klaus Nurmi

Teholtaan Espoon suurin aurinkovoimala alkaa kohta tuottaa sähköä vakuutusyhtiö Lähi-Tapiolan pääkonttoriin.

Aurinkopaneelien asennus on loppusuoralla pääkonttorin katolla Revontulenkujalla. Paneelit nojaavat telinekiskoissa 18 asteen kulmassa, jotta ne eivät varjosta toisiaan.

– Paikan tuulisuus on otettu huomioon telineiden lujuuslaskelmissa, toteaa paneelit toimittaneen Areva Solarin johtaja Esa Areva .

Ison ja korkean talon kattoa peittävät noin 750 aurinkopaneelia on valmistanut salolainen Salo Solar. Voimalan teho on 200 kilowattia, millä se yltää kymmenen suurimman aurinkovoimalan joukkoon Suomessa.

– Meille oli tärkeää voimalan korkea kotimaisuusaste ja kehittynyt seuranta. Voimalan tuottoa voi seurata yksittäisen paneelin tarkkuudella, kertoo Lähi-Tapiolan ympäristöpäällikkö Mikko Somersalmi .

Paneelien asennuksen ja kaapelien vetämisen jälkeen aurinkovoimala on heti valmis tuotantoon. Se on myös melko huoltovapaa, sillä sateet puhdistavat paneelien pinnat.

Esa Arevan mukaan auringonvalon hyödyntäminen kiinteistöissä on kasvanut vahvasti erityisesti tänä vuonna. Verotuskohtelu muuttui keväällä ja paneelien hinnatkin ovat laskeneet.

– Kahden viime vuoden aikana ne ovat vähän taas nousseet, Areva sanoo.

Hän lisää, että esimerkiksi Saksassa – josta paneelien lasit tuodaan – ollaan aurinkovoimaloissa Suomea edellä parikymmentä vuotta.

Paneelin sielu ja kallein osa on puolestaan piikiekko, joka tulee Kiinasta.

Voimala ei ratkaise 35 000 neliön toimistojätin sähköntarvetta, huomauttaa Lähi-Tapiolan kiinteistörahastojohtaja Kim Särs .

– Se kattaa noin neljä prosenttia koko talon kulutuksesta. Mutta saamme voimalasta noin puolet jäähdytysenergian tarpeestamme.

Energian säästäminen ja uusiutuvaan energiaan sijoittaminen on Lähi-Tapiolalle oleellisen tärkeää, ei vain kokeilu, Särs painottaa.

– Haluamme olla tässä asiassa ensimmäisten joukossa ja kerätä kokemuksia seuraaviin taloihimme. Meillä on hallinnassa yli miljoona neliömetriä, siellä on vielä muutama katto lisää.

Pääkonttorin aurinkovoimala maksaa 300 000 euroa. Hankinta maksaa itsensä takaisin runsaassa kymmenessä vuodessa.

Lisää aiheesta: 

Helsingin puistoroskat puristetaan pian kasaan aurinkovoimalla29.9.2014 09.23
Mankkaan varikolle aurinkovoimala5.1.2011 13.46

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu