Kulttuuri

Aksasta tulee ammattinäyttelijä

URA Aksa Korttilan tie kulki Turusta Kallion lukion kautta Teatterikorkeakouluun, jonka ovi aukesi toisella yrittämällä.

Aksa Korttila toivoo, että hän saisi tehdä valmistuttuaan paljon monipuolisia juttuja. – Koulussa myös rohkaistaan omien produktioiden synnyttämiseen, hän lisää. Nyt Korttilaa työllistävät myös Maarit Lallin elokuvan kuvaukset.

Jussi Vehkasalo

Valtimonteatterin 15-vuotisjuhlanäytelmässä Naisten juhla näyttelee myös Teatterikorkeakoulussa opiskeleva Aksa Korttila .

Turusta lähtöisin oleva nuori nainen aloitti teatterin tekemisen jo vaahtosammuttimen kokoisena.

– Taisin olla viisivuotias kun menin Turun Lapsi- ja Nuorisoteatteriin. Siellä tehtiin Pekka Töpöhäntää ja mukaan tarvittiin joku, joka mahtuu näytelmässä roskakoriin, nyt 25-vuotias Korttila kertoo.

Mukaan tarvittiin joku, joka mahtuu roskakoriin.”

Hän esitti näytelmässä hiirtä ja Pikku-Maita. Teatterissa vierähti pari vuotta, jonka jälkeen Korttila alkoi harrastaa muiden muassa tanssia ja viulunsoittoa. Koulunkäynti eteni musiikkiluokalla.

– Pääsin mukaan muutamiin Turun kaupunginteatterin näytelmiin, yksi niistä oli Jouko Turkan kirjoittama ja ohjaama Konkurssisirkus .

Helsinkiin muutto koitti, kun Korttila aloitti opiskelut Kallion ilmaisutaidon lukiossa. Teatteri oli vienyt häntä siinä määrin, että seuraava askel oli hakeutuminen alan oppilaitoksiin.

– Teatterikorkeakouluun pääsin toisella yrittämällä. Aloitin näyttelijäntyön koulutusohjelmassa vuonna 2011, Korttila jatkaa.

Onko hän ollut tyytyväinen opetukseen?

– Olen ollut. Yksi viimeaikaisista parhaista jutuista on ollut, kun koko vuosikurssimme meni viime keväänä kahdeksi kuukaudeksi Berliiniin. Kävimme katsomassa siellä yli 30 esitystä.

He myös tutustuivat paikalliseen teatteriopetukseen sekä harjoittelivat ja esittivät Berliinissä asuvan Mikko Roihan ohjaamana Roberto Zucco -näytelmän, jota esitettiin sittemmin myös Suomessa.

– Opiskeluajasta paljon on kulunut ja paljon on tehty Teatterikorkeakoulussa, joten oli hyvä päästä Suomen rajojen ulkopuolelle näkemään mitä siellä tehdään, Korttila jatkaa.

Monista näyttelijäntyöhön liittyvistä Teatterikoulun kursseista hänen mieleensä nousee esimerkiksi musiikkia ja tanssia yhdistänyt kurssi.

Opiskelijoille tärkeiksi kohonneista aiheista kootussa esityksessä, Mustaa Valkoisella , jokainen nousi orgaanisesti esille vuorotellen.

Myös musiikit tehtiin esitykseen itse.

– Vuosikurssimme oli ennen sitä kurssia toiminut ehkä enemmän ryhmänä. Tuolla kurssilla oppi avaamaan enemmän itseään.

Myös näyttelijäntyön professoreiden Hannu-Pekka Björkmanin ja Elina Knihtilän mestarikurssi on jäänyt mieleen.

Korttilan on tarkoitus valmistua teatteritaiteen maisteriksi ensi keväänä.

Naisten juhla


Helsinkiläisen Valtimonteatterin 15-vuotisjuhlanäytelmä.

Näytelmä kertoo kulttuuripiirin polttareista, jotka eivät suju suunnitelmien mukaan.

Juhlivan ystäväporukan ryhmädynamiikka järkkyy, kun paikalle pölähtää nainen toisesta todellisuudesta, reality-julkkis Leyla (Aksa Korttila).

Lavalla myös Iida-Maria Heinonen, Outi Ikonen, Mona Kortelampi ja Iida-Maaria Lindstedt.

Näytelmän ovat ohjanneet ja kirjoittaneet Ulla Heikkilä ja Jenni Toivoniemi. Esitykset 5. joulukuuta asti.

Lisätiedot: www.valtimonteatteri.fi.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu