Kulttuuri

Videoitua ja animoitua kuvaa Galleria Aarnin näyttelyssä

Tämä kuva on lyhytelokuvasta Volcano Room, Tulivuorihuone.

Galleria Aarni

Vielä ehtii nähdä espoolaisten Maria ja Tommi Matikan kolme videoteosta Together For Ever Studio -näyttelyssä Galleria Aarnissa Tapiolassa. Näyttely on ensimmäinen videonäyttely Heikintorin galleriatilassa ja se on avoinna 22. marraskuuta asti.

Kankaanpään kuvataidekoulussa tutustunut pariskunta on yhdistänyt osaamisensa. Ensin videotaide oli Tommin juttu. Marian vahvuus oli piirtäminen. Nyt videoilla näkyy Marian luova panos animaation muodossa.

Volcano Room, Tulivuorihuone (2015), on noin 12-minuuttinen lyhytelokuva, jonka draamallisen osuuden Matikat kuvasivat asuessaan Utön saarella. Elokuva imaisee katsojan myyttiseen maailmaan, jossa on mukana menneisyyttä, nykyisyyttä ja tulevaisuutta, fantasiaa ja ripaus realismia. Teoksen musiikista ja äänisuunnittelusta on vastannut Pyry Survo.

Anime Enigma (2015) on kiinnostavalla tavalla kiinni nykyajan visuaalisuudessa. Japanilaisesta animaatiosta ponnistava piirroshahmo suorastaan hyppää katsojan silmille. Hahmo haastaa katsojan. Ääniraidan sijaan teoksessa on aseella uhatun katsojan ajatuksia. Videopelillä tekijät ohjaavat hahmoja ja asettuvat ikään kuin jumalan asemaan.

Kolmas teos on Beautiful Poison vs. Angel Eyes (2014). Nainen ja mies kamppailevat tai tanssivat keskenään teoksessa, joka kuvaa yhteisen elämän vaikeutta, periksiantamattomuutta ja rakkauden suurta taistelua.

– Se, joka keksii idean, päätyy yleensä ohjaajaksi, Matikat kertovat.

– Jos minä teen videon, niin Tommi editoi. Jos Tommi tekee musiikin, se sopii minulle. Minä teen käsin piirretyt animaatio-osuudet.

Videotaide on Maria ja Tommi Matikan mielestä mielenkiintoinen laji. Kun teos on ladattu nettiin se pysyy siellä.

– Jos teemme joka vuosi videoprojektin, niin millainen setti siellä onkaan sitten, kun olemme eläkeiässä. Videoista voi katsoa, millainen kehityskaari on ollut.

Galleria Aarni on voinna keskiviikosta perjantaihin kello 11-18 ja viikonloppuisin kello 12-16.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu