Paikallisurheilu

Pump track -rata nosti käyttäjät polkimille

Kasper Peltonen ja Matti Lehikoinen olivat heti kokeilemassa uutta rataa. Sen suunnitellut Jani Vesikko seurasi heitä silmä tarkkana.

Sirpa Repo

Espoonlahden urheilupuistoon on saatu kaupungin ensimmäinen pump track -rata. Se viimeistellään viheralueiden osalta ensi keväänä, mutta rataa on saanut käyttää tästä viikosta alkaen.

Ulkoliikuntapäällikkö Tapio Taskinen kertoo sen olevan osa lähiliikuntapaikkaa, joka sopii kaiken ikäisille ja kokoisille. Hintaa sille kertyi noin 25 000 euroa.

– Rata on tarkoitettu vapaaseen harrastamiseen. Se ei ole kisarata, Taskinen muistuttaa.

Rata on Mårtensbron koulun ja tekonurmien välissä. Sen isä on Suomen Pyöräilyunionin Mikko Peltonen. Hän korostaa, että rata on tarkoitettu vain polkupyörille.

– Tänne voi tulla pumppaamaan kaikenlaisilla peruspyörillä, maastopyörillä ja bmx-pyörillä. Rata on tehty sellaiseksi, että se sopii kaikentasoisille ajajille, espoolainen selostaa.

Hän miettii, ettei suomen kielessä ole oikeanlaista sanaa radalle. Jotkut sanovat sitä pumppuradaksi englanninkielistä nimeä mukaellen.

Radalla kypäräpakko”

– Tässä on kumpuja. Kun polkaisee itsensä vauhtiin ja selvittää ensimmäisen kummun, ei välttämättä tarvitse enää koko radan aikana polkea vauhtia. Eteenpäin mennään pumppaamalla, Peltonen kuvailee.

Radan on suunnitellut Jani Vesikko, joka seurasi käyttöönottotarkastusta ja rataa testaavien kuskien ajamista. Kivituhkapintaisen ajoväylän pituus on 250 metriä. Vesikko laskeskelee, että ajaessaan kaikki vaihtoehdot läpi, kertyy mittaa 750 metriä.

– Jos vaihtaa vielä ajosuuntaa, kertyy matkaa 1,5 kilometriä.

Radalla on kypäräpakko. Siellä on valot päällä kello 15–22.

Alamäkiajajana itseään elättänyt Matti Lehikoinen on innoissaan uudesta radasta. Hän kehuu sen paikkaa koulujen lähellä ja osana urheilupuistoa.

– Koska tällaista ei ole ennen ollut Espoossa, ei tätä ole osattu kaivata. Uskon, että tämä tulee olemaan kovassa käytössä, Lehikoinen arvioi.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikallisurheilu

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu