Puheenaihe

Some-moka voi romuttaa identiteetin – Tutkija: ihmiset tekevät kovasti töitä imagonsa eteen

Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan ennen yhteisöpalveluja oman identiteetin aitous oli helpompi säilyttää.

Silja Tenhunen

Ihmiset tekevät kovasti töitä sen eteen, että heistä rakentuva kuva sosiaalisessa mediassa on aito, selviää tuoreesta väitöskirjasta.

– Profiilityö muodostuu näkyvistä ponnisteluista kuten julkaisujen suunnittelemisesta, julkaisujen poistamisesta tai julkaisematta jättämisestä, sanoo Valtiotieteiden maisteri ja joulukuussa väittelevä Suvi Uski.

Uskin mukaan onnistuneen profiilityön tunnistaa siitä, että yksilö julkaisee sisältöä, josta oikeasti pitää, ja joka sopii hänen profiiliinsa.

– Profiilityötä on myös se, kun harmittelee profiiliin päätynyttä sisältöä, vaikkei päätyisi sitä poistamaan.

Se ei kuitenkaan riitä, että yksilö pitää itse omasta julkaisustaan vaan hän kaipaa sille myös yleisön hyväksyntää.

Uskin mukaan some-esityksen epäonnistumisen uhka on todellinen uhka yksilön identiteetille. Tämä uhka ei koske ainoastaan somessa tapahtuvaa toimintaa vaan liikkuu mukana sinne, missä esityksen nähnyt yleisö on.

– Yhteisöpalvelut kuten Facebook ja Instagram haastavat yksilöt tekemään profiilityötä myös sosiaalisen median ulkopuolella, Uski kertoo.

Uski sanoo, että ennen yhteisöpalveluja oman identiteetin aitous oli helpompi säilyttää.

– Sosiaalisessa mediassa ihmisen on annettava itsestään sama ja yhdenmukainen kuva kaikille yleisöille ensimmäistä kertaa ihmishistoriassa.

Sen lisäksi, että identiteetistä annetun kuvan täytyy olla yhdenmukainen, profiilityötä lisää myös pitkälle ulottuva profiilihistoria. Tämä tarkoittaa sitä, että mitä pidemmälle profiilin aikaperspektiivi yltää, sitä vähemmän liikkumavaraa yksilöllä on oman identiteettiesityksensä suhteen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu