Puheenaihe

Näin poliisi luennoi turvapaikanhakijoille: "Ei hyssyttelyä, vaan telaketjufeministinen tervetulopuhe"

PAKOLAISET Poliisi ei vähättele turvapaikanhakijoiden aiheuttamia riskejä, mutta torjuu etnisten ryhmien leimaamisen.

Ylikonstaapeli Nina ”Peppi” Pelkonen Otaniemen vastaanottokeskuksessa, jossa on noin 400 turvapaikanhakijaa. Mielenosoituksia tai nujakoita ei Otaniemessä ole ollut.

Päivi Tuovinen

Naisen asema. Siitä kaikki lähtee ja siinä on se perustavanlaatuinen ero.

Näin vertaa ylikonstaapeli Nina Pelkonen turvapaikanhakijoiden ja suomalaisten maailmankuvaa.

Pelkonen käy vastaanottokeskuksissa luennoimassa turvapaikanhakijoille muun muassa seksuaaliseen kanssakäymiseen, häirintään, lasten suojaikärajoihin ja perheväkivaltaan liittyvistä laeista.

– Suurin osa luennosta liittyy juuri naisen asemaan Suomessa. Eikä se ole mitään hyssyttelyä, vaan pikemminkin telaketjufeministinen tervetulopuhe.

Kun myösPeppinä tunnettu Länsi-Uudenmaan poliisin ylikonstaapeli kertoo virkahameessaan ase lonkalla miesten edessä asioista suoraan, on kuulijoilla silmät suurina ja korvat höröllään. Monet kuulevat ensimmäisen kerran naisen puhuvan seksistä ja siitä, miten naisia saa lähestyä ja miten ei.

– Suomalaiselta naiselta pitää kysyä lupa. Sanon myös suoraan, että väärinkäsitysten välttämiseksi heidän ei pidä lähestyä ketään, joka näyttää alle 25 -vuotiaalta.

Kuulijoiden reaktiot ovat olleet kirjavia. Monelle täkäläinen naisten vapaus on shokeeraavaa, Pelkonen kuvaa ja lisää että joissakin kulttuureissa naisen maine voi kyseenalaistua jo siitä, että hän katsoo miestä silmiin. Täällä nainen saa kulkea yöllä yksin olematta alempaa luokkaa.

Raiskaukset, joista epäillään turvapaikanhakijoita, ovat järkyttäneet mieliä viime aikoina. Vaikutukset tuntuvat myös turvapaikanhakijoissa.

– Näiden ikävien esimerkkien kautta suurimmalle osalle on jo mennyt jakeluun se, että tietty pukeutuminen ja vapaus ei ole indikaattori siitä, että naisia saa koskea, Pelkonen toteaa.

Hän muistuttaa kuitenkin myös turvapaikanhakijoilta puuttuvan sellaisen ylellisyyden, että yleisö kohtelisi heitä yksilöinä. Turvapaikanhakijoilta siedetään paljon vähemmän ja he edustavat aina ryhmäänsä.

– Ikäviin ilmiöihin on puututtava, mutta etnistä vähemmistöä ei pidä leimata suoralta kädeltä.

Kantasuomalaisten rähinöinti vastaanottokeskuksia vastaan vain lisää poliisin työtaakkaa.

– Katupartiot ja kodinturvajoukot eivät juuri turvallisuutta edistä. Oman käden oikeuteen turvautuminen lähtee helposti lapasesta, Pelkonen varoittaa.

Sosiaalisessa mediassa kärjekäs kommentointi ja trollaaminen turvapaikanhakijoista on jo tavallista. Someraivo voi lähteä vyörymään jostain pienestä yksittäisestä tapauksesta, jonka todenperäisyyttä ei ole edes tarkastettu. Asukasilloissa Pelkonen saa usein vastailla näihin väittämiin.

– Jos jotain vakavaa tapahtuu, siitä yleensä ilmoitetaan poliisille. Olemme ampuneet alas monta väärää väittämää, mutta meidän ei ole mahdollista seurata jokaista luokatonta somekirjoitusta.

Asukasilloissa viesti on myös, että tilanne on nyt tämä ja sen kanssa pitää vain selviytyä. Voivottelu on turhaa.

Yhteistyö toimii

Länsi-Uudellamaalla on noin 3 300 turvapaikanhakijaa ja 22 vastaanottokeskusta.

Poliisi on nimennyt vastaanottokeskuksiin omat yhteyshenkilönsä. Eri viranomaiset tekevät yhteistyötä turvapaikanhakija-asiassa.

Poliisi laatii vastaanottokeskuksista turvallisuus- ja riskianalyysit.

Kasvaneeseen tulijoiden joukkoon mahtuu kaikenlaisia henkilöitä eikä riskejä vähätellä, poliisi ilmoittaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu