"Päätämme budjetista, emme maahanmuutosta" – Espoo hyväksyi päivähoitomiljoonilla kuorrutetun talousarvion

Perussuomalaiset olisi halunnut poistaa budjetista Kehä I:n kattamiseen varatut määrärahat ja jäädyttää raidejokerin suunnittelun. Kuvassa valtuutetut Simon Elo ja Teemu Lahtinen. Arkistokuva.

Päivi Tuovinen

Espoon kaupunginvaltuusto hyväksyi hetki sitten tuntien puheiden ja äänestyskarusellin jälkeen puolueiden sopimilla lisämiljoonilla maustetun kaupunginjohtajan budjettiesityksen. Perussuomalaisten muutosesitykset kaatuivat äänistyksissä yksi toisensa jälkeen.

Neljältä alkaneen kokouksen pääasian, eli budjetin käsittelyn alku venähti, kun valtuusto odotti Kehä II:n ruuhkaan juuttunutta valtuuston neuvottelukunnan puheenjohtajaa Maria Guzeninaa (sd.) Protokollan mukaan hänen puheenvuoronsa piti olla ensimmäisenä.

–Toivottavasti perussuomalaisten jääminen pois budjettisovusta ei merkitse teidän jäämistä räyhäpenkille valtuuston loppukaudeksi, vaan voimme elvyttää kaikkien puolueiden hyvää yhteistyötä haasteellisessa taloustilanteessa, Guzenina vetosi.

Räyhää tai ei, perussuomalaiset olisivat halunneet poistaa terveyskeskusmaksut ja karsia maahanmuuttajille 41 kielellä tarjottavaa oman äidinkielen opetusta. Poistolistalla oli myös Kehä I:n 20 miljoonan kattamisrahat Keilaniemessä.

Turvapaikanhakijoista ja maahanmuutosta valtuusto pääsi kinaamaan, kun Simo Grönroos (ps.) esitti värikkäiden esimerkkien siivittämänä, että kaupunginkirjastossa pitäisi tarjota maahanmuuttajille tietoa erilaisista paluumuuton mahdollisuuksista.

– Meillä on täysin erilainen käsitys siitä, mitä suomalaisena oleminen tarkoittaa, kommentoi Inka Hopsu (vihr.) Grönroosin ehdotusta.

Puheenjohtajan nuijaa heiluttanut Jyrki Kasvi (vihr.) joutui hillitsemään virinnyttä keskustelua muistuttamalla että päätettävänä oli Espoon talousarvio, ei Suomen maahanmuuttopolitiikka.

Lue lisää budjettivaltuustosta viikonvaihteen Länsiväylästä.

Käyttäjän Seppo Korkman kuva
Seppo Korkman