Paikallisurheilu

Kari Helanderilla on palo tukea vanhempia

URHEILU Kari Helanderilla on into tukea vanhempia lastensa urheilija-polulla. Samat eväät auttavat koko elämässä.

Kari Helander kertoo vanhemmille, että joukkuelajikin on heidän kannalta katsottuna yksilölaji. Vanhemmalle on tärkeintä se, miten oma lapsi kehittyy ja viihtyy joukkueessa eikä koko joukkueen menestys.

Sirpa Repo

Kari Helanderilla on kova polte jakaa kokemuksiaan. Hän haluaa, etteivät muut tekisi samoja virheitä, joita hän on aikanaan tehnyt omien lastensa kanssa. Hän ei mestaroi vaan hänen tavoitteenaan on olla rinnallakulkija.

Helanderin mukaan liikunta on nautintoa eikä pelkkää suorittamista.

– Miksi murrosikäiset lopettavat Suomessa liikunnan paljon useammin kuin muissa länsimaissa? Mihin katoavat lapsuuden ilo ja innostus, Helander kyselee.

Asetatko huomaamattasi paineita?”

Hän uskoo, että vanhemmilla on suuri merkitys tässä asiassa. Helander toivoo, että voisi auttaa vanhempia, jotta lapsen urheilijapolku jatkuisi mahdollisimman pitkälle.

Tällä Helander ei tarkoita mitalien määrää ja väriä vaan lisävuosia urheilun parissa. Sillä tavalla kaikki voittaisivat. Jos nuori jatkaisi liikuntaa ja urheilua pidempään, olisi sillä jopa kansantaloudellista merkitystä.

– Elämä on opettanut minua. Kasvoin urheiluperheessä, minulla oli sen jälkeen oma urheilu-ura ja lopuksi olin valmentaja. Olen ammentanut oppini tästä kaikesta ja ympärilläni näkemästäni ja kuulemastani, Helander kertoo.

Hän muistuttaa, että urheilevia lapsia valmennetaan. Valmentajat ovat saaneet myös omat oppinsa, mutta vanhemmille ei ole tähän asti ollut tarjolla tukea.

– Vanhemmille tulee eteen tilanteita, joissa he eivät tiedä, miten tulisi toimia. Yksi niistä voi olla, kun lapsi ei haluakaan lähteä harjoituksiin.

Helander pohtii, että ehkä lapsi ei pidäkään lajista. Onko treeneihin vaan menty kovalla kiireellä ja unohdettu, mitä lapsi haluaa.

Vanhemmat voisivat välillä pysähtyä, tehdä varikkopysähdyksen. Kun uusi kausi alkaa, voisi lapsen kanssa neuvotella haluaako hän sitoutua siihen kaudeksi vai ei.

Coach Kariksi itseään tituleeraava Helander korostaa, että kyse on paljon enemmästä kuin urheilusta. Jälkikasvu tarvitsee tukea myös koulussa ja koko elämässä.

– Millaisen lapsen haluamme kasvattaa? Aivan liian usein keskitytään maalien määrään ja muihin vastaaviin seikkoihin. Kyselemme urheilutaidoista, mutta miten muistamme ihmissuhdetaidot ja itseluottamuksen rakentamisen?

Helander kertoo, että tutkimusten mukaan lapselle on tärkeintä olla onnellinen.

– Lapselle on tärkeää se, mitä hän olettaa oman vanhemman ajattelevan hänestä. Jos kysytään montako maalia teit, eikä lapsi tehnyt yhtään, hän kokee vanhemman pitävän häntä huonona.

Helander neuvoo vanhempia kuuntelemaan, mitä kotona tai treenikuskausten aikana puhutaan. Monesko olit, mikä oli aikasi?

– Asetatko hänelle paineita vai voiko hän epäonnistua ilman pelkoa siitä, että tuomitset hänet?

Kari Helander

Varttui Espoossa.

Asui 30 vuotta USA:ssa ensin jalkapalloilijana, myöhemmin eri lajien valmentajana.

Palasi Espooseen viisi vuotta sitten, nyt 56-vuotias.

Seija Vilén kirjoitti Helanderin tarinat kirjaan Onnellinen urheilija – lapsen kasvu urheilijaksi.

Pitää muun muassa seminaareja ja työpajoja urheilevien lasten vanhemmille. Niissä pyrkimys tukea vanhempia, jotta he pystyvät tukemaan lapsiaan.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikallisurheilu

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu