Kulttuuri

Kokeilut ja kokemukset muokkaavat Tatu Vuorion taidetta

Tatu Vuorio leikkii materiaaleilla ja sommittelulla. Teosten tulkinta lähtee katsojan omista kokemuksista.

Anneli Tuominen-Halomo

Ennakkoluuloton tekeminen on kuvataiteilija Tatu Vuorion työskentelyn perusta. Oma tyyli on syntynyt kokeilujen – niin työskentelytapojen kuin materiaalienkin kokeilun kautta.

– Minua kiinnostavat sekä teoksen materiaalisuus että sisältö, Vuorio sanoo.

Monipuolinen taiteellinen koulutus näkyy Vuorion tavassa tehdä. Hän hankki perusosaamisen maalaamisesta Kuvataidekoulu Alfa Artissa. Väliin mahtui muun muassa kuvanveiston kurssi Espoon työväenopistossa ja erilaisia opintoja Lahdessa ennen kuin hän valmistui muotoilijaksi Lahden ammattikorkeakoulun muotoilu- ja taideinstituutin taideteolliselta osastolta. Sen jälkeen hän jatkoi opintoja Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa taideteollisen muotoilun osastolla ja valmistui taiteen maisteriksi viime keväänä.

MDF-levy mahdollistaa intuitiivisen ja fyysisen työskentelytavan."

Studio Aarnin näyttely Looking outside, seeing inside havainnollistaa, mistä on kyse.

Vuorio kertoo lähestyvänsä taidetta sekä abstraktista, figuratiivisesta että käsitteellisestä suunnasta.

– Teokseni ovat syntyneet nähdyn ulkoisen maailman ja sisäisen näkymättömän maailman vuorovaikutuksesta.

– Veistokseni ovat figuratiivisempia, kun abstraktimpi puoleni toteutuu maalauksissa.

Maalauksen ja veistoksen välisen rajapinnan tutkimiseen Tatu Vuorio on paneutunut muun muassa opinnäytetyössään. Näyttelyssä katsojakin voi pohtia, mikä on maalaus ja mikä on veistos.

Looking outside, seeing inside -näyttelyn teokset ovat kuin kappale marraskuista hämärtyvää päivää. Tai suomalaista sielunmaisemaa.

Vuorio käyttää maalaustensa pohjana mustaksi läpivärjättyä MDF-levyä. Materiaalia voi sekä maalata että veistää ja värisävyjä voi liu´uttaa vaaleasta tummaan tai päinvastoin. Maalatussa pinnassa veistetty jälki näkyy piirrosmaisena viivana.

– Materiaali mahdollistaa intuitiivisen ja fyysisen työskentelytavan. Kankaalle maalaaminen on minulle liian herkkää, taiteilija kertoo.

Riskien kautta avautuu uusia näkemyksiä."

MDF-levyn päälle voi liimata vaikkapa japaninpaperia tai roiskaista betonia ja taas teoksen pinta saa saa uusia ulottuvuuksia.

– En pelkää teoksen puolesta. Riskien kautta avautuu uusia näkemyksiä. Luotan todella paljon intuitioon enkä harkitse tekemistäni liiaksi. Välillä tulee kyllä sutta ja sekundaa, mutta sellaiseen teokseen voi tarttua vaikkapa valmistumisen jälkeen ja muokata siitä uutta.

Vuorio tekee, kokeilee ja havahtuu. Taiteellinen työskentely ja yksittäiset teoksetkin kehittävät tekijänsä kykyä tehdä havaintoja, vaikkapa siitä, millaista on valo.

– Kun olin myöhään syksyllä kalassa, tajusin, että marraskuun valo on ruosteenpunainen.

Tatu Vuorio on vuodesta 2006 lähtien pitänyt useita yksityis- ja ryhmänäyttelyitä Suomessa ja ulkomailla.

Tällä hetkellä hän työskentelee visuaalisen suunnittelun opettajana IJKK:ssa Järvenpäässä ja öljyvärimaalauksen opettajana Espoon työväenopistossa.

Vuorio on Espoon kuvataiteilijoiden, Kuvanveistäjäliiton ja Taidemaalariliiton jäsen.

Näyttely jatkuu Studio Aarnissa (Heikintori, Kauppamiehentie 1, Tapiola) tammikuun loppuun asti ja se on avoinna keskiviikosta perjantaihin kello 11-18 ja viikonloppuisin kello 12-16.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu