Puheenaihe

Puoluerekisteriin himoitsee nyt moni poppoo – Viskipuolue pääsee pian pelikentille

Puoluerekisteriin ei pienen puolueen ole helppo päästä. Kansallinen Viskipuolue on lähellä tavoitetta, mutta Kristallipuolue on toistaiseksi keskeyttänyt kannattajakorttien keräämisen. Myös Maailmanpuolue haluaa mukaan poliittisen kentän vaikuttajaksi.

Kuvakaappaus internetistä

Politiikanteko ei ole Suomessa suinkaan kuollut leipälaji: viime vuosien aikana maahan on perustettu lukuisia pienpuolueita, jotka himoitsevat tosimielessä politiikan pelikentille.

Vakavasti otettavan puolueen merkki on pääsy oikeusministeriön ylläpitämään puoluerekisteriin, jossa on tällä hetkellä kaikkiaan kymmenen puoluetta. Jotta pikkupuolue merkittäisiin puoluerekisteriin, sen on kerättävä 5 000 kannattajakorttia allekirjoituksineen.

– Tällä hetkellä tarkastettavana ei ole yhdenkään puolueen kannattajakortteja, mutta varmasti niitä tulee meille pian useastakin eri puolueesta, arvioi ylitarkastaja Heini Huotarinen oikeusministeriöstä.

– Nämä viisituhatta kannattajakorttia ovat pienelle puolueelle iso ponnistus, sillä kyllä siinä jalkatyötä saa tehdä. Mahdoton tehtävä niiden kerääminen ei ole.

Viisituhatta kannattajakorttia ovat pienelle puolueelle iso ponnistus.

Huotarisen mukaan puoluerekisteriin ilmoittautumiset käsitellään oikeusministeriössä nykyisin noin kuukaudessa.

Puoluerekisteriin pääsy ei ole puolueelle pelkkä itseisarvo, vaan siitä on puolueelle aivan konkreettista hyötyä: vaaleissa ehdokkaita asettavien puolueiden on oltava rekisteröityjä.

Puolueiden ulkopuoliset ehdokkaatkin voivat toki olla vaaleissa tarjolla, mutta he joutuvat tuomaan sanomaansa äänestäjille yhden hengen valitsijayhdistyksinä.

– Läpipääsy tällä tavoin on perinteisesti ollut Suomen vaaleissa aika vaikeaa, Huotarinen arvioi.

Yksi puoluerekisteriin kurkottavista uusista ryhmistä on vuosi sitten perustettu Kansallinen Viskipuolue. Kannattajakorttien keräys alkaa olla loppusuoralla, sillä nyt kortteja on kasassa jo yli 4 600.

– Paljon on työtä tehty, mutta nyt kortit ovat pian koossa. Ongelmana on se, että ensimmäiset kortit on kerätty viime vuoden tammikuussa ja ne ovat voimassa vain vuoden ajan, kertoo Viskipuolueen puheenjohtaja Juhani Kähärä.

– Jos niin käy, että ensimmäiset kortit vanhenevat, jatkamme ehdottomasti keräämistä.

Kähärän mukaan puolue on tähän mennessä pitänyt yllä suhteellisen löysää organisaatiota – esimerkiksi piirijärjestöjä ei ole perustettu.

– Tilanne tietenkin muuttuu, kun pääsemme puoluerekisteriin. Seuraava tavoite on keväällä 2017 pidettävät kunnallisvaalit, jota varten on ryhdyttävä keräämään ehdokaslistaa, Kähärä kertoo.

Viskipuolueessa on mietitty myös nimenvaihtoa, joskaan asiasta ei ole tehty päätöstä.

– Itse olen Viskipuolue-nimen kannalla, mutta myös nimen muuttaminen Liberaalipuolueeksi on saanut kannatusta, Kähärä kertoo.

Kristallipuolue ei ole heittänyt pyyhettä kehään.

Suomessa toimi aikoinaan Liberaalinen kansanpuolue, jonka tunnusväri oli kellanoranssi – vieläpä viskiä lähellä oleva värisävy.

– Sen olemme jo huomanneet, joten tämänkään kohdalla ei ole ongelmaa, Kähärä pohtii.

Viime eduskuntavaalien alla puolue herätti huomiota tarjoamalla ilmaista viskiä muun muassa Helsingissä järjestetyissä vaalitilaisuuksissa.

Viskipuolue luonnehtii itseään maltilliseksi, eurooppalaiseksi liberaalipuolueeksi, joka kannattaa vapaata yhteiskuntaa ja haluaa vähentää valtion roolia yksilön elämässä.

Yrittäjiä puoluerekisteriin on muitakin, muun muassa Kristallipuolue ja Maailmanpuolue. Kristallipuolueen tie kohti rekisteröityä puoluetta on ollut kivinen.

– Kannattajakorttien kerääminen alkoi reilu vuosi sitten ja saimmekin yli 2 000 korttia kasaan. Sitten kuitenkin päätimme, että keskeytämme keräyksen toistaiseksi, kertoo Kristallipuolueen varapuheenjohtaja Kreeta Karhu-Mankki.

Puolueen aktiivit eivät kuitenkaan ole heittäneet pyyhettä kehään, vaan aikovat jatkossakin toimia poliittisella kentällä.

– Jatkamme yhdistyspohjalta ja jos myöhemmin näyttää siltä, että aika alkaa olla uudelle puolueelle kypsä, silloin aloitamme rekisteröintihankkeen uudelleen.

Viime eduskuntavaaleissa Kristallipuolueen ehdokkaita oli mukana Itsenäisyyspuolueen listoilla.

Kristallipuolue haluaa omien sanojensa mukaan sydänlähtöistä muutosta nykyiseen päätöksentekoon. Tietoisuuden kasvu sekä uusien ja positiivisten ajatusten tuominen politiikkaan on puolueen toiminnan keskiössä.

Viime eduskuntavaalien jälkeen puoluerekisteristä poistettiin peräti kuusi puoluetta. Poiston syy oli se, että nämä puolueet eivät ole kaksissa edellisissä eduskuntavaaleissa saaneet yhtään kansanedustajaa.

Rekisteristä pudonneet puolueet ovat Suomen Työväenpuolue, Itsenäisyyspuolue, Köyhien Asialla, Muutos 2011, Sinivalkoinen Rintama ja Piraattipuolue. Näiden puolueiden edessä on joko toimiminen rekisteröimättömänä tai sitten 5 000 kannattajakortin kerääminen uudelleen.

Lisää aiheesta: 

Mitä Viskipuolue oikein haluaa? Yrittäjä kertoo taustat ja tavoitteet10.4.2015 14.11
IS: Viskipuolue tempaisi – jakoi ilmaista viinaa15.2.2015 19.50

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu