Paikalliset

Oikeusministeriö kiistää vankiloiden hotelliolot

Ylijohtaja Jarmo Littusen mukaan  vankeinhoidon käytännöistä on haluttu antaa kummallinen mielikuva. Vankilat eivät ole viiden tähden hotelleja, vaan karun asiallisia.
– Totuutena on esitetty, että vankila olisi kuin viiden tähden hotelli. Tämä kolmannen käden tieto joidenkuiden vankien lausumista ei mitenkään vastaa todellisuutta. Pääosa suljetuista vankiloistamme on valmistunut 1800-luvulla tai 1900-luvun alkupuolella. Osa on edelleen peruskorjaamatta. Uudempien vankiloiden yleistilaa voisi parhaiten ehkä luonnehtia ilmaisulla karun asiallinen.
Oikeusministeriön mukaan ulkomaalaisia vankeja siirretään kotimaihinsa aktiivisesti.
– Viroon on vastoin tahtoaan siirretty 22 vankia. Pari vankia on näiden lisäksi siirretty Viroon näiden omasta tahdosta. Vankeja siirrettäisiin mielellään enemmänkin, mutta kansainväliset sopimukset ja oma perustuslakimme asettavat tälle rajat. Vangeiltakaan ei voida poistaa muutoksenhakuoikeutta heille määrätyistä tuomioista. Venäjälle vankeja ei voida siirtää, koska Venäjällä ei ole siirrot mahdollistavaa lainsäädäntöä. Suomi on ollut EU-tasolla aktiivinen, jotta siirtoja voitaisiin helpottaa ja lisätä, Littunen toteaa.
Yksi vanki on Littusen mukaan saanut Keravan vankilassa on yhden kuun aikana  palkkaa 2 308,96 euroa. Mutta tämä summa on äärimmäinen poikkeus. Vangit saavat avolaitoksissa tyypillisesti toimintarahaa 1,20 euroa tunnilta. Jos työ tehdään ulkopuolisen lukuun, tuntipalkka on 6,00-7,30 euroa.
– Kyseinen vanki on tiettävästi ajanut vankilan alueella lumenaurauskonetta, ja kuten olemme havainneet, tätä työtä riitti Etelä-Suomessa runsaiksi ylitöiksi asti myös vankilan ulkopuolella. Palkan saadakseen vanki teki kyseisessä kuussa 232 tuntia työtä. Vankityönä auraus tuli olennaisesti halvemmaksi kuin ulkopuolisen urakoitsijan tekemänä, Littunen tähdentää.
Vankiloiden toimintaan on ylijohtaja Littusen aikojen kuluessa kohdistunut monenlaista arvostelua, usein aiheestakin. Uutta on kuitenkin moite siitä, että vangit tekevät työtä ylöspitonsa eteen ja näin pitävät verorahoilla katettavia kuluja kurissa. Vankien työskentelystä tulee säästöjen lisäksi valtiolle tuloja, kun vangit tekevät esimerkiksi rakennus- ja puutöitä. Pääosa vangeista on suljetuissa vankiloissa, joissa ei kannata edes haaveilla avolaitoksissa tyypillisistä noin tuhannen euron kuukausituloista. Kaikille halukkaille ei pystytä tarjoamaan työtä vankiloissa. Alimmillaan vangeille maksettavan käyttörahan suuruus on 15 senttiä tunnilta.

Juttu julkaistiin Länsiväylän nettisivulla 21.2.2011:

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu