Puheenaihe

Tämä mies ei pelkää työtä – 30 vuotta toriyrittäjänä, 12 tuntia päivässä

TYÖ Timo Kalliomäen kahvila Kirkkonummen torilla pysyy kiinni vain pyhinä ja surkeimmilla säillä.

Torikahvilayrittäjä Timo Kalliomäen työpäivät venyvät yli 12 tunnin pituisiksi. Suurin osa asiakkaista on vakituisia kävijöitä.

Kiira Koskela

Timo Kalliomäki oli vuosia sitten ison valinnan edessä: jatkaako uraa karttavalokuvaajana Espoon kaupungilla vai ryhtyäkö kokopäiväiseksi yrittäjäksi. Hän valitsi vaihtoehdoista jälkimmäisen.

– 19 vuoden jälkeen tie kaupungin työntekijänä oli nähty. Joka päivä oli samanlainen, vaikka työ olikin kivaa ja työkaveri hyvä, hän toteaa.

Kalliomäki otti pitääkseen Kirkkonummen keskustassa torikahvilan, josta lanko oli päättänyt luopua. Nyt päätöksestä on kulunut jo 27 vuotta.

Vuosien saatossa sitkeä kahvilanpitäjä kertoo nähneensä torielämän hiipuvan, kun monet yrittäjät ovat hiljalleen korjanneet kojunsa torilta pois viimeisen kerran. Kalliomäen kahvilan lisäksi torilla on nykyään vain muutama pysyvä myyntipaikka.

Hänen mielestään torielämä kärsi erityisesti päätöksestä keskittää palveluita enemmän kantatien suuntaan torin sijaan.

– Eletään supermarkettien aikaa, mutta luulen, että sillekin tulee vielä pysäkki. Jos katsotaan Keski-Eurooppaan, eivät marketit ole siellä enää niin suosittuja, Kalliomäki arvioi.

Kalliomäen kahvila on auki ympäri vuoden pyhä- ja juhlapäiviä lukuun ottamatta. Toisinaan myös surkea sää pakottaa pysymään poissa torilta.

– Jos Siperiasta saapuvat 20 asteen pakkaset, jään kissan kanssa kotiin.

Aiemmin Kalliomäki palkkasi kesäsesongiksi jäätelömyyjän kahvilaan, mutta totesi jossain vaiheessa pääsevänsä helpommalla ilman palkollista. Paperisota työntekijän ottamiseksi kun oli sen verran mutkikasta.

Viimeaikaiset puheet yrittämisen helpottamisesta Kalliomäki sivuuttaa tyhjänä sanahelinänä. Hänestä sama keskustelu on jatkunut ilman merkittäviä muutoksia koko sen ajan, jonka hän on toiminut yrittäjänä. Byrokratia on hänen kokemuksensa mukaan paikoin jopa lisääntynyt.

– 25 toimintavuoden jälkeen piti esimerkiksi vanha vaunu yhtäkkiä rekisteröidä.

Ihan joka pojan hommaa torikahvilan pyörittäminen ei ole – sen verran pitkiksi päivät venyvät.

Kalliomäki nousee sängystä kello kahdelta yöllä ja tulee torille pystyttämään teltan ja järjestelemään paikat kuntoon. Leipomotuotteet tulevat Halmeelta, ja kahvinjanoisimmat kulkijat saapuvat pian kuuden jälkeen tiskille. Sen jälkeen asiakkaita valuu paikalle tasaiseen tahtiin. Työpäivä ei ikinä pääty ennen kello 16:ta.

Valtaosa asiakkaista on vakiväkeä. On tuttu aamuporukka, ja kello 11 telttaan kokoontuu toriparlamentti.

Kaikilta Kalliomäen ei tarvitse edes odottaa tilausta, vaan hän tietää kaataa kahvin oikealla maitovaralla kysymättäkin.

Leppoisa yrittäjä hyppää ehtiessään myyntivaunusta telttaan jutustelemaan tutuimpien kävijöiden kanssa. Täällä, jos missä, pystyy kätevästi päivittämään tietonsa paikallisesta menosta.

Juoruiluksi keskustelu ei saa silti kääntyä.

– En halua tästä mitään hevosmiesten tietotoimistoa. Olisihan tämä varmaankin unelma-ammatti vanhan ajan sentraalisantralle, joka kuulisi täällä kaiken.

Vaikka Kalliomäki uskoo markettien ja kauppakeskusten valta-ajan joskus loppuvan, hän ei usko oman kahvilansa todistavan uutta pienyritysten aikakautta. Keväällä 62 vuotta täyttävä yrittäjä arvelee jatkavansa ehkä muutaman vuoden ja yhä enemmän kesäkuukausia painottaen.

Silloin aikaa voisi jäädä enemmän harrastuksillekin, joista kenties rakkain on moottoripyöräily. Pyörällään entinen espoolainen palaa välillä nykyäänkin vanhan kotikaupunkinsa pienille ja mutkaisille asfalttiteille, ja antaa kilometrien kertyä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Kirkkonummen Porkkalaan ei tule kansallispuistoa14.1.2016 13.38
Metro muuttaa myös Kirkkonummen bussien linjat – syöttöliikennettä lisää16.12.2015 20.31

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu