Kulttuuri

Totem-teatterin uusi esitys innostaa luoviin kokeiluihin

KULTTUURI Totem-teatterin uusi esitys leikittelee suomenkielellä sekä kannustaa havainnointiin ja luovuuteen.

Esitykseen kuuluva Pasin ja Päivin satunnainen satuhetki on joka kerta erilainen, koska tekstikortit ovat aina eri järjestyksessä. Näyttelijät Pasi Lappalainen ja Päivi Rissanen kiertävät esityksen kanssa kouluja pitkin Suomea.

Anneli Tuominen-Halomo

"Hyväntuulinen sekamelska musiikkia, tanssia ja tarinankerrontaa". Näin käsiohjelma määrittelee Totem-teatterin uuden esityksen Sattumia ja sivupolkuja.

Sitä se onkin. Perkkaanpuiston koulun oppilailla oli esityksen ensiaamussa hauskaa.

Mitä kaikkea yhdestä kirjaimesta saakaan irti!"

Esityksessä on kymmenen pientä osaa. Lähtökohtana on kolme kokeellista näytelmäkäsikirjoitusta. Sattumia ja sivupolkuja -esitys tarjoilee koululaisille kirjainten ja sanojen leikkiä, jossa sattumanvaraisuus on ehtymätön lähde. Yhdestä tarinasta voi kehitellä loputtomasti uusia tarinoita.

Kuten aina, lapset pääsevät avustamaan esityksessä. Tällä kertaa he saavat sekoittaa korttipakkoja. Korteissa on kysymyksiä ja vastauksia:

– "Osaatko matkia sammakkoa?"

– "Torstaisin."

Yhtä hyvin vastaus voisi olla "vain viulutunnilla", tai jotain muuta. Kysymykset ja vastaukset ovat riemastuttavan absurdeja tai loogisia.

Saman idean pohjalta toimii Pasin ja Päivin satunnainen satuhetki. Korteilla on virkkeitä, joista muodostuu tarina. Kun kortit sekoitetaan, seuraavalla kerralla tarinasta tulee ihan erilainen.

Yksi esityksen keskeisistä elementeistä on Ö-kirjain. Tiesittekö muuten, että ö:n tieteellinen nimi on tuplapistepiiri?

Mitä kaikkea yhdestä kirjaimesta saakaan irti! Miksi ö on aakkosten viimeinen? Miksi meillä on aakkoset eikä öökköset? Ö-kirjaimen vallankumous -laulussa vilisee sanoja, joissa on ö-kirjain. Ö-kirjain on keskiössä myös sadussa Matista, joka aina vain sanoi "öö".

Kahdella konsolilla on esityksessä tärkeä tehtävä, koska niiden erivärisiä nappeja painamalla luodaan satunnaisista äänistä muodostuva musiikki.

– Esitykseen sisältyy viesti monilukutaidon, ajattelemaan oppimisen ja kokemuksellisuuden tärkeydestä, Totem-teatterin taiteellinen johtaja ja näyttelijä Päivi Rissanen sanoo.

Koulut voivat tilata Sattumia ja sivupolkuja -esityksen omaan kouluunsa. Esitykseen liittyy myös työpaja.

– Työpajat ovat toiminnallisia ja leikkisiä ja ne järjestetään yleensä oppilaiden omissa luokissa, työpajoja vetävä Louna-Tuuli Luukka kertoo.

Työpajoissa käsitellään esityksestä valittua aihetta ja mietitään, miten yhtäläisyyksiä siinä on lasten omaan elämään.

– Tähän esitykseen liittyvä työpaja rakentuu Ö-kirjaimen vallankumous -laulun pohjalle.

Sattumia ja sivupolkuja

Esityksen on kirjoittanut ja ohjannut dramaturgi, runoilija ja ohjaaja Tuomas Timonen. Hän on myös Teatterikorkeakoulun dramaturgian lehtori.

Esiintyjinä ovat Pasi Lappalainen ja Päivi Rissanen.

Työpajasuunnittelu ja ohjaus Louna-Tuuli Luukka.

Esitys on suunnattu 6–12 -vuotiaille.

Totem-teatteri on kiertävä espoolainen ammattiteatteri, joka tuottaa esityksiä lapsille ja järjestää taidekasvatustoimintaa.

Esityksiä järjestetään pitkin Suomea.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu