Puheenaihe

Tässä asiassa nykyvarusmiehet ovat parempia kuin isänsä

NÄKÖKULMA Pelkkä peruskunto ei ratkaise, kuinka hyvin nuori sopeutuu varusmiespalvelukseen. Sosiaaliset taidot voivat olla jopa tärkeämmässä roolissa.

Varusmiespalveluksessa tarvitaan paitsi kuntoa, myös sosiaalisia taitoja. Niiden puute voi vaikeuttaa sopeutumista armeija-aikaan.

Päivi Tuovinen

Alokkaiden huonosta kunnosta on puhuttu viime vuosina säännöllisin väliajoin. Mutta ovatko nykyvarusmiehet missään parempia kuin aiemmat sukupolvet?

Ovat.

– Useimmat nuoret ovat nykyään paljon sosiaalisempia kuin aiemmat sukupolvet. Yleisesti ottaen voidaan sanoa, että sopeutuminen varusmiespalvelukseen on helpompaa, jos varusmiehen sosiaaliset- eli vuorovaikutustaidot ovat hyvät, Puolustusvoimien pääesikunnan koulutusosaston sosiaalipäällikkö Hannu Maijanen sanoo.

Varusmiespalveluksessa sosiaalisuuden määrää ei voi enää säädellä samoin kuin varuskunnan ulkopuolella tai sosiaalisessa mediassa."

Tietynlainen polarisoituminen kuitenkin näkyy nuorissa.

– Vaikka suurimmalle osalle varusmiehistä palveluksessa tarvittavat sosiaaliset taidot eivät aiheuta mitään ongelmia, on pieni joukko, joille palvelukseen sopeutuminen on vaikeaa.

Sosiaalisten taitojen ontuessa tutustuminen toisiin ihmisiin – tupakavereihin – tai toiminta suuressa joukossa voivat tuottaa vaikeuksia.

– Tällöin ehkä koetaan, että intti ei ole mun juttu ja mietitään muita vaihtoehtoja, Maijanen sanoo.

Sosiaalisten taitojen puute ja siitä mahdollisesti johtuva sosiaalisten tilanteiden pelko sekä jännittäminen voivatkin pahimmillaan johtaa varusmiespalveluksen keskeyttämiseen.

Mutta mikä sopeutumisessa on vaikeinta?

Varusmiesaika poikkeaa useimpien alokkaiden elämäntilanteista ja kokemuksista. Armeijassa kohdataan suuri määrä uusia ihmisiä ja toimitaan osana suurempaa joukkoa.

– Varusmiespalveluksessa sosiaalisuuden määrää ei voi enää säädellä samoin kuin varuskunnan ulkopuolella tai sosiaalisessa mediassa.

– Siviilielämässä omia epämukavuusalueitaan voi vältellä, mutta varusmiespalveluksessa siihen ei välttämättä ole mahdollisuutta, Maijanen sanoo.

Sosiaalisen toimintakyvyn kehittäminen ei aina vaadi ihmisten välisiä suoria kontakteja, vaan sosiaalinen voi olla myös virtuaalimaailmassa."

Armeijassa on esimerkiksi sopeuduttava yhteismajoitukseen ja intensiiviseen koulutukseen uusien ihmisten kanssa.

Palveluksessa tarvitaan Mannisen mukaan myös käskyvaltasuhteisiin sopeutumista sekä kykyä siviilielämän ihmissuhteiden ja muiden asioiden yhteensovittamiseen varusmiespalveluksen kanssa.

Jos sosiaaliset taidot ovat ruosteessa, kannustaa Maijanen hakeutumaan tilanteisiin, joissa luodaan kontakteja toisiin ihmisiin.

– Urheilussa joukkuelajit ovat hyvä keino sosiaalisten taitojen kehittämiseen. Sosiaalisen toimintakyvyn kehittäminen ei kuitenkaan aina vaadi ihmisten välisiä suoria kontakteja, vaan sosiaalinen voi olla myös virtuaalimaailmassa.

Lue myös: Muistatko, mitä juoksit alokkaana Cooperin testissä? Tarkista tästä oman varusmiesvuotesi keskiarvo

Tämän takia palvelus keskeytetään

Varusmiespalveluksen keskeyttää noin 15 prosenttia saapumiserästä.

Valtaosa keskeyttäneistä lopettaa varusmiespalveluksen ensimmäisten palveluspäivien ja kaksi kuukautta kestävän peruskoulutuskauden aikana.

Suurin osa keskeyttämisistä johtuu sopeutumishäiriöistä, ahdistuneisuudesta ja masennuksesta.

Toiseksi yleisin syy ovat tuki- ja liikuntaelinten tai sidekudosten sairaudet.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu