Puheenaihe

Päiväkotilasten vanhempia voidaan yrittää huijata – ”Ei pidä suostua kaikkeen”

Johanna Erjonsalo

Opettajain Ammattijärjestö, Suomen Vanhempainliitto, Mannerheimin Lastensuojeluliitto ja Lastensuojelun Keskusliitto katsovat, että lailla lapsille turvattu oikeus varhaiskasvatukseen jää toteutumatta.

Kuntien talousahdingossa kukaan ei puolusta lasten oikeuksia, eikä arvioi päätösten vaikutuksia lasten näkökulmasta, arvioivat järjestöt.

Pienten vanhemmat hakevat lähiaikoina lapsilleen paikkaa varhaiskasvatuksesta ensi syksyksi. Vanhemmille tarjotaan erilaisia vaihtoehtoja, mutta ei välttämättä selkeästi kerrota, mitä eroja niillä on. Millaista varhaiskasvatus on sisällöltään, missä sitä tarjotaan ja ketkä sitä antavat? Myös ryhmäkoot saattavat vaihdella, järjestöt muistuttavat.

Uudessa laissa varhaiskasvatus määriteltiin väljästi, joten moninainen kerhotoimintakin voidaan lukea varhaiskasvatukseksi. Kunnan on kuitenkin velvollisuus järjestää lapselle paikka päiväkodista, jos vanhemmat sitä vaativat.

Järjestöt vaativatkin, että vanhemmille tarjotaan riittävästi tietoa eri toimintamuotojen eroista, jotta he voivat päättää ja valita lapsen edun kannalta parhaan varhaiskasvatusmuodon.

Jokaisella lapsella on oikeus päiväkodissa annettavaan pedagogiseen varhaiskasvatukseen vähintään 20 tuntia viikossa sekä tarvittaessa kasvun ja oppimisen tukeen. Vanhempien ei tarvitse eikä pidä suostua heille ehdotettuun paikkaan, jossa varhaiskasvatukselle asetetut tavoitteet eivät täyty, järjestöt korostavat.

Järjestöjen mielestä on nurinkurista, että monet kunnat yrittävät sulkea lapsilta ovea varhaiskasvatukseen, kun on juuri kansainvälisesti muistutettu laadukkaan varhaiskasvatuksen merkityksestä.

 Laadukkaat ja kaikille lapsille yhtäläisesti tarjottavat palvelut, kuten varhaiskasvatus, ovat olleet maamme keskeisiä vahvuuksia ja on huolestuttavaa, että niitä lähdetään nyt murentamaan. Kärsijöinä ovat erityisesti heikommassa asemassa olevat lapset, järjestöistä paheksutaan.

 Eriarvoisuus kasvaa, jos kunnassa ohjataan erityisesti työttömien ja kotona olevien vanhempien lapset pariksi tunniksi kerhoon muutamana päivänä viikossa. Tällöin he jäävät pois pedagogiaa painottavasta säännöllisestä päivittäisestä varhaiskasvatuksesta, järjestöt muistuttavat.

Järjestöt laativat vanhempien tueksi laatumittarin, jolla he voivat selvittää, täyttääkö tarjottu palvelu varhaiskasvatuksen minimivaatimukset.

Laatumittarin kysymysten avulla vanhemmat voivat kysyä, millaista tukea lapsi tarvittaessa saa, onko lapsiryhmässä ystävyyssuhteiden syntyä edistävästi päivittäin samat lapset, miten pedagogiaa painotetaan toiminnassa, onko lastentarhanopettaja päivittäin lapsen kanssa, mikä on ryhmäkoko, saako lapsi lämpimän ruoan sekä millaista toimintaa lapsille tarjotaan ja mitä tavoitteita sillä on.

 Vanhempien tulisi nyt olla erityisen tarkkana varhaiskasvatuksen laadusta, kun maksuihinkin on tulossa korotuksia, järjestöt korostavat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu