Puheenaihe

Yskiikö kotisi ilmalämpöpumppu? Suomalaisfirmalta ainutlaatuinen keksintö

Teamtechin toimitusjohtaja Jari Yliniemi on kehittänyt ja patentoinut uuden pesumenetelmän ilmalämpöpumpuille.

Jyrki Hämäläinen

Suomessa on yli miljoona ilmalämpöpumppua, joista reilut 600 000 kotitalouksissa. Moni niistä ei toimi kunnolla, vaan on energiasyöppö ja aiheuttaa hajuhaittoja.

Pornaislainen LVI-ja talotekniikka-alan yritys Teamtech on kehittänyt ainutlaatuisen ja patentoidun menetelmän ilmalämpöpumpun sisäelementtien pesemiseksi. Se esiteltiin viime vuonna toukokuussa Omakoti-messuilla. Teamtech hakee nyt yhteistyökumppaneita eri puolilta Suomea.

– Markkina on iso. Suomeen mahtuisi noin 30 henkilöä täysipäiväisesti tekemään vain tätä. Jos laitteista pestään viisi prosenttia, se tuottaa kahdeksan miljoonan euron liikevaihdon pelkästään Suomessa. Olen tutkinut markkinoita useissa maissa, mutta en ole löytänyt mistään vastaavaa. Aiomme hakea menetelmälle patenttia kaikissa pohjoismaissa, Teamtechin toimitusjohtaja Jari Yliniemi kertoo.

Teamtech on käyttänyt Fresh Wash -pesumenetelmän kehittämiseen noin 70 000 euroa. Nyt on käytössä laitteen kolmas versio. Muutamassa kuukaudessa pesuja on tehty noin 250. Sitä suosittelevat laitemaahantuojista jo Toshiba ja Mitsubishi Heavy, sekä Allegria- ja astmaliitto.

Yhtiö ryhtyi toimeen, kun havaitsi, että perinteinen puhdistusmenetelmä ei toimi. Lämpöpumpusta otettiin suojakuoret pois, suihkutettiin puhdistusvaahtoa ja huuhdeltiin.

– Ihan sama, jos auton pesee laittamalla shampoota katolle ja huuhtelee, Jari Yliniemi vertaa.

Fresh Wash syntyi useiden kokeilujen lopputuloksena. Ensin pumpun alle asetetaan suojakaukalo. Sitten asentaja suihkuttaa vesiohenteista biohajoavaa pesuainetta laitteen kennoihin ja puhaltimeen. Sen jälkeen osat pestään.

– Aineita annostellaan riittävästi, mutta niin pieninä pisaroina, että ne eivät vahingoita alumiinilamellia eivätkä sotke paikkoja, Jari Yliniemi kertoo.

Ilmalämpöpumppujen suurin likaaja on rasva. Kun sitä kerääntyy laitteen sisälle riittävästi, rasva imee kaiken mahdollisen lian.

– Pesun tulokset ovat mitattavissa. Olemme tehneet mittauksia lämpökameralla ennen ja jälkeen pesun. Laitteen teho kasvaa, se vie vähemmän sähköä ja tuottaa lämpöä ja kylmää paremmalla hyötysuhteella. Kun ei ole epäpuhtauksia, hengitysilma on raikkaampaa, Jari Yliniemi listaa.

Pesun hintaan sisältyy aina laitteen huolto. Toimenpide maksaa kotitaloudelle 349 euroa, josta jää maksettavaa kotitalousvähennyksen jälkeen 196 euroa. Aikaa kuluu puolitoista–kaksi tuntia.

Uusi ilmalämpöpumppu maksaa asennettuna keskimäärin 2 200 euroa. Laitteen elinikä on noin 15 vuotta.

Kuluttaja voi tehdä itse lämpöpumpun puhdistuksen imuroimalla. Puhdistusväli on tapauskohtainen, Jari Yliniemen nyrkkisääntö on muutaman kuukauden välein. Pesu on hänen mukaansa tarpeellinen normaalioloissa 4–5 vuoden välein eli pari kolme kertaa elinkaaren aikana.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu