Puheenaihe

Espoo ei rajaa päivähoito-oikeutta – äänestys oli äärimmäisen tiukka

Kokoomuksen ryhmä jakautui.

Pia Kauman (kok.) kompromissiesitys päivähoito-oikeuden rajoittamisesta Espoossa jakoi myös hänen johtamaansa kokoomusryhmää. Kuvassa esitystä kannattanut Kimmo Oila. Arkistokuva.

Päivi Tuovinen

Espoo ei rajaa subjektiivista päivähoito-oikeutta.

Valtuusto päätti asiasta maanantaina tunteja velloneen arvokeskustelun ja tiukan äänestyksen jälkeen numeroin 38–37.

Valtuusto päätyi siis samalle kannalle kuin kaupunginhallituksen enemmistö aiemmin. Viimeisessä äänestyksessä kaupunginhallituksen esitys voitti Pia Kauman (kok.) esityksen ns. Espoo-mallista. Siinä Espoo olisi taannut lapsille 25 tunnin viikoittainen päivähoito-oikeuden.

Perussuomalaisten Veera Ruoho esitti, että Espoo ottaa käyttöön lain mahdollistamat rajoitukset lasten subjektiiviseen varhaiskasvatus- ja päivähoito-oikeuteen.

Ruohon esitys hävisi Kauman esitykselle äänin 48–10, tyhjiä 17.

Espoo-mallia esittänyt Kauma arvioi, että vuonna 1996 hyväksytty laki subjektiivisesta päivähoito-oikeudesta on luonut järjestelmän, jossa päivähoidosta on tullut ainut "oikea" tapa kasvattaa lapsia.

– Työelämän muutokset ja kiristynyt talous eivät mahdollista nykyjärjestelmän ylläpitoa, Kauma arvioi.

Saman ryhmän Ville Lehtola puolestaan kannatti subjektiivisen päivähoito-oikeuden säilyttämistä muuttamattomana.

– Kyse on valinnanvapaudesta ja lapsen oikeudesta varhaiskasvatukseen, hän linjasi.

Lapsen oikeuksiin vetosi myös demarien Martti Hellström.

– Espoolla yhtenä Suomen rikkaimmista kunnista ei voi olla tarvetta puuttua tuohon oikeuteen, ja lisätä perheiden välistä epätasa-arvoa.

Hellström kannattikin kaupunginhallituksen esitystä, ettei päivähoito-oikeuteen Espoossa tehdä lain mahdollistamia muutoksia.

Samaa linjaa vetivät vihreät. Inka Hopsun mielestä lapset eivät saa olla säästöjen kohde Hän epäili myös säästölaskelmia ja muistutti rajoitusten lisäävän byrokratiaa.

Vasemmistoliiton Kalevi Kivistön mielestä subjektiinen päivähoito-oikeus nykymuodossa on erityisen tärkeä heikossa asemassa oleville perheille.

Demarien Markku Sistonen kummeksui tunteikkaita puheita säästöistä.

– Tällä (hoito-oikeuden rajoittamisella) emme upota tai pelasta Espoon taloutta.

Espoo mallia kannattanut kristillisdemokraattien Kaarina Järvenpää muistutti, että rajoitusten jälkeenkään yksikään päivähoitoa tarvitseva lapsi ei jää sitä ilman.

– Vanhemmuus on ulkoistettu virkamiehille, summasi rajoituksia kannattanut Mikko Peltokorpi (kok.). Missä kulkee raja yksilön ja yhteiskunnan vastuussa, aprikoi puolestaan Hanna Konttas (kok.)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu