Tämä tislaamo käynnistyy joukkovoimalla

Rekolan Panimon Jari Leinonen ja Juha Kuronen toteuttavat haaveensa viskin tislaamisesta.

Johanna Erjonsalo

Ensin oli kahden vantaalaislähtöisen kaveruksen perustama pienpanimo, jonka nimi tuli kaksikon lapsuuden kaupunginosasta Rekolasta. Neljän panimovuoden jälkeen Jari Leinonen ja Juha Kuronen ryhtyvät myös tislaamaan. Se on ollut molempien haaveena alusta asti.

– Tarkoitus on päästä tuotteillamme Alkoon ja maailmalle, toteaa Leinonen, joka on Rekolan Panimon toimitusjohtaja ja Ägräsin toiminnanjohtaja.

Tehkää hyvä resepti, sillä kysyntää on."

Ägräs Distillery Oy hyppää mukaan trendiin, joka ensin nosti esiin pienpanimot ja nyt tislaamot. Leinonen sanoo, että Ruotsissa pienet tislaamot ovat jo aallonharjalla ja Virossa nousussa niin kuin Suomessa.

Hän kehuu, että uutta tulokasta ovat kannustaneet jo pidemmälle ehtineet tuottajat, kuten maailman parhaaksi giniksi valittu Kyrö ja Helsinki Distilling Company.

– He sanoivat, että ehdottomasti pitää tehdä giniä, jos alkaa tislata viskiä, ja tehkää hyvä resepti, sillä kysyntää on.

Ägräsin tislaamo rakennetaan Rekolan Panimon seinänaapuriksi Fiskarsiin, jonne Leinonen on asettunut asumaan. Hyvinkääläisestä Kurosesta tulee tislaamon toimitusjohtaja.

– Laitteet on tilattu viime syksynä ja niiden toimitusaika on vuosi.

Jos kaikki menee niin kuin on suunniteltu, viskitislettä viedään kypsymään merenrantaan kallionkoloon vuosiksi. Tisle kypsyy tammitynnyreissä. Valmista juomaa saadaan kolmen, kuuden ja yhdeksän vuoden kuluttua.

Niin kauan ei tarvitse odottaa giniä, akvaviittia ja digestiiviä, joita tehdään viskin lisäksi. Ginin, akvaviitin ja digestiivin toivotaan valmistuvan jo tulevaksi jouluksi.

– Tarkoitus on tykittää tavaraa jatkuvasti.

Akvaviitin ja digestiivin yrttimaustamisessa Ägräs hyödyntää skotlantilaissyntyisen, Karjaalla asuvan herbalistin ammattitaitoa ja paikallisia yrttejä.

Rahoituksen yhtiö järjesti muodikkaalla joukkorahoituksella ja Ägräs onkin maan ensimmäinen joukkorahoitteinen tislaamo.

Minimipotti, 198 000 euroa, on jo koossa, mutta osakkeita myydään vielä 26. helmikuuta asti, koska kiinnostusta riittää.

– Keskimääräinen osakeomistus on kolme osaketta ja osakkaita on nyt noin 200, Leinonen laskee.

Ägräsin osakkaaksi pääsee vähintään 330 euron sijoituksella. Silloin saa muun muassa mahdollisuuden osallistua juomien makutesteihin, joissa päätetään lopullisesta reseptistä.

Ägräsin perustajiin ja isoimpiin osakkaisiin kuuluvat Rekolan Panimon lisäksi myös fiskarsilainen Susanna Kankare ja espoolainen Anssi Takala, joka on hallituksen puheenjohtaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Käyttäjän Armi Suojanen kuva
Armi Suojanen