Makumaailma

Suomen Michelin-saalis: Vain neljä tähteä

Pekka Terävän Ololle veikattiin jopa kahta tähteä.

Johanna Erjonsalo

Ask, Chef & Sommelier, Demo ja Olo ovat Suomen Michelin-ravintolat 2016. Haaveet uusista Michelin-tähdistä saivat tylyn tyrmäyksen.

Ravintolamaailman arvostetuimmat kunnianosoitukset on juuri julkistettu uudessa Michelin Nordic Guide 2016 -oppaassa.

Vuonna 2015 yhden tähden saivat helsinkiläiset Ask, Chef & Sommelier, Demo, Luomo ja Olo.

Pohjoismaat saivat kaksi 3 tähden ravintolaa ja yhden uuden 2 tähden ravintola.

Maaemo Oslossa ja Geranium Kööpenhaminassa ovat ensimmäiset ravintolat Pohjoismaissa, jotka saavat tavoitellun arvion liittyen samalla eksklusiiviseen kerhoon, johon kuuluu vain 116 ravintolaa maailmassa.

– Tämän vuoden pohjoismainen oppaamme on jännittävä kahdestakin syystä. Ensinnäkin sieltä löytyy kaksi uutta, upeaa kolmen tähden ravintolaa. Lisäksi olemme ensimmäistä kertaa laajentaneet oppaamme sisällön maaseudulle, suurten kaupunkien ulkopuolelle. Olemme huolellisesti poimineet kaikkein parhaat ravintolat ja hotellit kaikkialta Norjasta, Ruotsista, Suomesta ja Tanskasta – minkä myötä on annettu ennätysmäärä uusia tähtiä vuodelle 2016, kertoo Rebecca Burr, Michelin Nordic Guiden päätoimittaja.

Oppaan laajemman kattavuuden myötä muun muassa Fåviken Magasinet on mukana ensimmäistä kertaa. Tuo Ruotsissa, Järpenissä sijaitseva ravintola, jonka yhteydessä on myös huoneita yöpymiseen, liittyy komeasti mukaan nousten heti kaksi tähteä saaneiden joukkoon.

Ruotsin ruoanlaittotaito vakuuttaa tänä vuonna, sillä uuden kaksi tähteä saaneen ravintolan lisäksi viisi ravintolaa on ansainnut ensimmäisen tähtensä: Sushi Sho tarjoilee nimensä mukaisesti erinomaista sushia Tukholmassa. Borgholm keskittyy herkullisiin, taiteellisiin ruokalajeihin Öölannin saarella, Upper House ja sen hienostunut keittiö löytyvät 25. kerroksesta Göteborgista. Daniel Berlin pyörittää nimeään kantavaa perheravintolaa Skoonen Tranåsissa ja PM & Vänner menestyy Växjössä pitkälle kehitetyllä ruoalla aiheista ”metsä, järvi ja niitty”.

Tanska kasvattaa tähtiloistoaan neljällä uudella neljän tähden ravintolalla yhdessä kolmella tähdellä palkitun Geraniumin kanssa. Kadeau tarjoaa perinteisiä tanskalaisruokia kaukana kaaoksesta, rannalla Bornholmissa sijaitsevassa ravintolassa. Frederiksminde on erikoistunut luoviin ruokalajeihin samannimisessä hotellissa Præstossa. Henne Kirkeby Kro perustaa ruokalistansa ympäristön maatilojen tarjontaan sekä oman keittiöpuutarhan raaka-aineisiin. Myös klassista ranskalaista ruokaa Kööpenhaminan keskustassa tarjoava Kong Hans Kælder saa tauon jälkeen uudelleen Michelin-tähden.

Norjassa Kontrast (Oslo) ja RE-NAA (Stavanger) ovat niin ikään pohjoismaiden yhden tähden ravintoloita yhdessä kolmeen tähteen yltäneen Maaemon kanssa.

Bib Gourmand ravintoloiden joukkoon nousivat Pohjoismaissa uusina tulokkaina Smalhans (Oslo), Nook (Tukholma) ja Somm (Göteborg).

- Bib Gourmand arvio kertoo lukijoillemme, mistä voi löytää erittäin hyvin valmistettua ruokaa kohtuulliseen hintaan. Iloitsemme siitä, että pohjoismaisesta oppaasta löytyy 30 ”Bibsiä, Burr toteaa.

Suomen Bid Gourmand -ravintolat ovat viime vuoden tapaan helsinkiläiset Boulevard Social, Emo, Farang ja Gaijin. 

Michelin Nordic Guide 2016 on saatavissa pohjoismaissa mobiilisovelluksena, jonka voi ladata Iphoneen sekä Android-puhelimiin. Sovelluksen sisältö päivitetään pian kirjan julkistamisen jälkeen. Opas löytyy kirjakaupoista 26. helmikuuta alkaen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Tänään se ratkeaa – ropiseeko Michelin-tähtiä myös Helsingin ulkopuolelle24.2.2016 10.12
Michelin-kokki ei ratsasta trendin harjalla – Reginassa kukoistaa käsityöläisyys 16.2.2016 19.35
Eteläespan Michelin-ravintola lopettaa – vaihtaa kympin lounaisiin15.10.2014 11.46
Näin Michelin-kokki Sasu Laukkonen petraisi kouluruokaa17.3.2014 13.28
Kaksi uutta Michelin-ravintolaa Helsinkiin12.3.2014 11.54
Michelin-kokki Hans Välimäki kokkaa nyt joulukalenterissa28.11.2013 11.15

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Makumaailma

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu