Kulttuuri

Vahvat värit ovat aina kuuluneet Lars-Henrik Gahmbergin taiteeseen

Anneli Tuominen-Halomo

Sotalapsena Ruotsissa vietetyt vuodet johdattivat Lars-Henrik Gahmbergin (s. 1928) taiteilijan tielle. Tukholmassa hän löysi kuvataiteen kiehtovan maailman.

– Ruotsalainen kasvatussetäni oli taiteen harrastaja ja me kiersimme viikonloppuisin Tukholman taidegallerioissa. Se herätti minussa kiinnostuksen taidetta ja erityisesti maalaustaidetta kohtaan. Mielessäni alkoi kasvaa ajatus siitä, että ehkä minustakin voisi tulla taiteilija.

Ruotsissa Gahmberg oppi tuntemaan eri taideryhmiä ja taiteilijoita. Hän mieltyi etenkin Göteborgin koloristeihin ja ekspressionisteihin.

– Olen siitä lähtien ihaillut paksuja värejä, taiteilija sanoo.

15-vuotiaana Lars-Henrik Gahmberg osti ensimmäiset öljyvärit. Hän maalasi jo silloin voimakkailla väreillä.

– Maalaustapani on alusta asti ollut ekspressionistinen.

Maalaamisen aikana ajatuksissa ollut kuva voi muuttua paljonkin."

Sam Vanni olivat kiinnostuneita Gahmbergin tavasta maalata ja sillä oli valtava merkitys hänen työskentelylleen.

Maalaamiseen tuli tauko, kun perhe kasvoi. Gahmberg työskenteli Erva-Latvalan mainostoimistossa vuodet 1956–1980. Eläkkeelle päästyään hän alkoi jälleen tosissaan maalata.

Taiteilijauran uudesta alusta Gahmberg kiittää ystäväänsä, taiteilija Olavi Fellmania ja professori Aarre Heinosta, joka kannusti häntä Taidesalongin näyttelyn yhteydessä.

Gahmberg tunnustaa, että hän on epäillyt itseään taiteilijana ja hänellä on ollut taipumusta depressioon. Vaimon ja ystävien tuki on ollut tärkeää.

Taiteilijan värikylläiset maalaukset ovat syntyneet kotona pienessä työhuoneessa.

– Täällä galleriassa työt näyttävät toisenlaisilta. Sitä hämmästyy, ja enimmäkseen positiivisesti, Gahmberg miettii.

Ennen kuin Gahmberg alkaa maalata, hänellä on mielessään selvä kuva maalauksesta. Aiheet nousevat historiallisista tapahtumista tai oman suvun tapahtumista. Maalaamisen aikana ajatuksissa ollut kuva voi muuttua paljonkin.

Gahmberg sanoo olevansa erakko, joka ei liiku paljon missään. Taidekentän tapahtumia hän seuraa taidelehtien ja -kirjojen kautta.

Lars-Henrik Gahmberg debytoi taiteilijana vuonna 1974 Espoossa. Sen jälkeen hän on osallistunut useisiin ryhmänäyttelyihin ja pitänyt useita yksityisnäyttelyitä. Hän on Taidemaalariliiton ja Espoon Kuvataiteilijoiden jäsen.

Gahmbergin teoksia on muun muassa Amos Anderssonin taidemuseon, Espoon kaupungin, Svenska Kulturfondetin ja Suomen valtion kokoelmissa.

Gahmbergin öljyvärimaalauksia on nähtävillä Galleria Aarnissa Tapiolan Heikintorilla 26. maaliskuuta asti. Galleria on avoinna keskiviikosta perjantaihin kello 11-18 ja viikonloppuisin kello 12-16.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu