Puheenaihe

Espoo yrittää saada lapset kerhoihin – "Kustannus noin puolet päivähoitopaikasta"

PERHE Espoolaislapsille on ensi syksynä tarjolla noin 500 kerhopaikkaa. Tavoitteena on tarjota kevyempi vaihtoehto päivähoidolle.

Nella ja Teemu touhuavat Mankkaan asukaspuiston kerhossa. Taustalla Juuso ja Aleksi. Kerho ulkoilee aamuisin läheisellä leikkikentällä.

Johanna Erjonsalo

Espoo lisää huomattavasti pienille lapsille tarkoitettujen kerhopaikkojen määrää ensi syksynä. Tavoitteena on tarjota esimerkiksi hoitovapaalla olevien ja työttömien vanhempien lapsille vaihtoehto kokopäiväiselle päivähoidolle.

–Viime syksynä kerhopaikkoja lisättiin 148 lapselle, ensi syksyksi tavoite on saada 100 paikkaa lisää. Kerhoja pyritään lisäämään erityisesti päiväkotien yhteyteen, kertoo varhaiskasvatuksen aluepäällikkö Raili Liukkonen.

Taustalla on kaupungin tarve säästöihin. Kerhopaikan kustannus on korkeintaan puolet kokopäiväisen päivähoitopaikan kustannuksista. Espoossa on kokopäiväisessä päivähoidossa arviolta 2 000 lasta, joiden vanhemmista toinen tai molemmat ovat kotona. Valtaosalla vanhemman kotona olon syy on hoitovapaa eli pienemmän sisaruksen hoitaminen. Juuri näiden vanhempien lapsia kaupunki haluaa houkutella kerhoihin.

Liukkonen ei kuitenkaan halua puhua pelkästään rahasta.

– Myös lapsen kannalta kerhopaikka voi olla hyvä ja riittävä vaihtoehto, jos kokopäiväiselle päivähoidolle ei ole tarvetta. Kerhossa saa saman laadukkaan varhaiskasvatuksen kuin päivähoidossakin, mutta kompaktissa paketissa. Päiväkodissa hoitopäivään sisältyy enemmän perushoitoa ja esimerkiksi lepoa, koska lapsen päivä siellä on pitempi, Liukkonen toteaa.

Kaupunki on kuunnellut perheiden toiveita kerhoista tarkalla korvalla. Kerhojen ryhmissä on vanhempien toiveesta kaksi ohjaajaa. Tavoitteena on, että toinen olisi koulutukseltaan lastentarhanopettaja, ja tässä on Liukkosen mukaan paikoin onnistuttukin.

Päiväkodista kerhoon siirtyvä lapsi saa päivähoitopaikkatakuun, jonka mukaan paluu vanhaan päiväkotiin onnistuu syksyisin, mikäli perheen tilanne muuttuu. Kesken vuotta paluu ei välttämättä onnistu.

– Kerhoihin on vanhempien toiveiden mukaan perustettu ryhmiä myös 2-vuotiaille. Äitiyslomalle jäädään usein silloin kun vanhempi lapsi on noin 2-vuotias, Liukkonen sanoo.

Kerhoissa noudatetaan samaa varhaiskasvatuksen suunnitelmaa kuin kaupungin päiväkodeissakin. Päiväohjelmaan sisältyy ulkoilua, musiikkia, liikuntaa, erilaisia käden taitoja sekä kielen ja vuorovaikutustaitojen vahvistamista.

– Toiminta on tavoitteellista. Esimerkiksi ulkoiluun liittyy pukemisen, riisumisen ja ryhmässä toimimisen harjoittelua, Liukkonen kuvaa.

Toimintaa kehitetään myös erilaisten teemojen ympärille.

– Luontokerhoja on lisätty ympäri kaupunkia, ja muun muassa Tapiolaan suunnitellaan ensi syksyksi liikuntapainotteista kerhoa.

Hakuaika maaliskuussa

Kerhoihin voivat hakea 2–5 -vuotiaat.

Syksyn kerhoihin voi hakea 31.3. saakka, mutta hakemuksia voi lähettää muulloinkin.

Kerhoissa ollaan kaksi tai kolme tuntia päivässä, kahtena tai kolmena päivänä viikossa.

Lapset tuovat mukanaan omat pienet eväät.

Ensi syksystä lähtien pienin kerhomaksu on 45 euroa kaudelta (syys- ja kevätkausi erikseen) ja ylin 100 euroa. Maksun suuruus määräytyy kerhopäivien ja -tuntien mukaan.

Kerhot toimivat pääasiassa asukaspuistoissa, avoimissa päiväkodeissa ja päiväkotien yhteydessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Espoo ei rajaa päivähoito-oikeutta – äänestys oli äärimmäisen tiukka15.2.2016 22.22
Päiväkotilasten vanhempia voidaan yrittää huijata – ”Ei pidä suostua kaikkeen”25.1.2016 12.04
Espoo haluaa nostaa päivähoitomaksujen tulorajoja16.2.2016 07.10
Espoo päättää päivähoidon rajaamisesta tänään – kokoomus uhkaa jäädä häviölle15.2.2016 07.00
Espoo armahti lapsiperheitä – Kerhomaksuihin tulee vain 20 euron korotus2.2.2016 09.49
Tiede- ja tutkijakerhot löysivät harrastajansa – "On paljon lapsia, joille ryhmäliikunta ei kaikkein omin juttu"10.1.2016 20.10
Uusi seikkailupäiväkoti aloittaa Espoossa2.3.2016 07.50

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu