Nyt se tapahtuu: iso osa lähijunavuoroista muuttuu – Suurin myllerrys rantaradalla

Lähijunien matkustajilla on paljon uutta opeteltavaa pääsiäisenä tapahtuvan muutoksen jälkeen.

Else Kyhälä

Lähijunaliikenteen linjatunnuksissa ja pysähtymispaikoissa tapahtuu muutoksia sunnuntaina 27. maaliskuuta. Suurimmat muutokset koskevat rantaradan liikennettä.

Y-junan reitti lyhenee välille Helsinki–Siuntio, minkä vuoksi aikataulut ja pysähdyspaikat muuttuvat.

Y-Juna pysähtyy Helsingin ja Siuntion välillä Pasilassa, Huopalahdessa, Leppävaarassa, Espoossa, Masalassa ja Kirkkonummella.

Juna kulkee arkisin neljä kertaa suuntaansa.

Helsingin ja Kirkkonummen väliä alkaa kulkea ruuhkatunteina uusi X-juna.

X-juna pysähtyy samoilla asemilla kuin Y-juna. Sillä on yksi lähtö aamulla Kirkkonummelta ja yksi lähtö iltapäivällä Helsingistä.

Mankin ja Luoman seisakkeet lakkautetaan. Seisakkeilta on noussut vähän matkustajia kyytiin, ja jos ne jäisivät käyttöön, Siuntioon ei olisi mahdollista liikennöidä nopealla Y-junalla.

Mankin yhteyksiä korvaa uusi bussilinja 166B, Kauklahti-Lasilaakso. Luoman yhteytenä toimii bussilinja 911, Kauklahti–Masala–Kirkkonummi.

S- ja U-junat Helsingistä Kirkkonummelle yhdistyvät uudeksi U-junaksi, joka pysähtyy myös Tolsassa ja Jorvaksessa.

Myös L-junien aikatauluihin tulee pieniä muutoksia. Muutos nopeuttaa U- ja L-junien kulkua muutamilla minuuteilla ja parantaa junaliikenteen tasavälisyyttä ja luotettavuutta.

Pääradalla H- ja R-junat yhdistyvät R-junaksi, joka pysähtyy HSL-alueella jatkossakin vain Pasilassa, Tikkurilassa ja Keravalla. Myös Z-junien aikataulu muuttuu.

Osa T-junista muuttuu R-juniksi.

HSL-alueella poistuvia T-junia korvataan uusilla N-junan lähdöillä sekä kehärataa liikennöivän I-junan uudella lähdöllä Helsingistä kello 23.29.

Riihimäen ja Helsingin väliseen työmatkaliikenteeseen tulee linjatunnuksella D nopeita vuoroja, jotka pysähtyvät HSL-alueella Tikkurilassa ja Pasilassa.

Muutokset heijastuvat myös bussien aikatauluihin, sillä HSL haluaa varmistaa sujuvat vaihtoyhteydet busseista juniin.

Espoossa muuttuvat seuraavien bussien aikataulut: 21, 23, 24, 25, 26, 27, 27, 28, 29, 31, 42, 46, 51, 65/K, 82, 85 ja 86 sekä 243, 502 ja 510B.

Kirkkonummen osalta muutos koskee vuoroja 173, 903 ja 911.

Keravalla vaikutukset ulottuvat linjoille 5, 973, 738 ja 633 sekä Sipoossa linjalle 985.

Käyttäjän Jukka Hämäläinen kuva
Jukka Hämäläinen