Ruoka

Papuja pekonikupissa vai ruusukaalihampurilaisia? Näin teet trendikkäät suupalat

RUOKA Bloggari Hannele Hyvärinen keräsi koviin kansiin makumatkan maailman ympäri.

Thaimaalaiset salaattinyytit ovat sormiruokaa, jonka kokoaminen on hauska ohjelmanumero. Suupalallisessa maistuvat monet maut toisiinsa sointuen.

Johanna Myllymäki

Sormiruoka, pienannokset, coctailapalat, tapakset tai aperot.

Rakkaalla ruualla on monta nimeä, ja pieniä suupaloja herkkusuut arvostavat.

Sen huomasi myös reilut kuusi vuotta Kokit ja Potit -ruokablogiaan pitänyt Hannele Hyvärinen, joka kertoo lukijoidensa toivovan eniten reseptejä sormin syötävistä suupaloista.

– Niille oli reseptiikassa kirjan mentävä aukko, joten pääsin toteuttamaan pitkäaikaisen unelmani omasta ruokakirjasta, Hyvärinen taustoittaa.

–Pikkuruuat sopivat niin moneen tilanteeseen: alkupaloiksi, piknikeille, illanistujaisiin tai vaikka lounaaksi.

Pikkuruuat sopivat tarvittaessa vaikka lounaaksi.”

Suupaloja!-kirja on makumatka, johon on kerätty reseptejä kymmenestä kohteesta ympäri maailman: Aasiasta Amerikkaan.

Suomikin mahtui mukaan.

– Meillä pieniä annoksia syödään perinteisesti aika vähän, mutta esimerkiksi sadonkorjuujuhlissa niitä kyllä on, Hyvärinen kartoittaa.

– Suupalat ovat kätevä keino rakentaa nyyttikestit: jokainen tuo jotain.

Jos tähtäimessä on kokonaisen aterian verran suupaloja, Hyvärinen neuvoo valmistamaan vähintään kolmea suolaista vaihtoehtoa ja yhden makean.

– Suupaloja pitää olla runsaasti, samoin makuja.

Resepteissä maut ovat kohdemaiden ruokakulttuurin mukaisesti autenttisia, mutta Hyvärisen luomia.

Hän myöntää kotikokkina rikkovansa rajoja poikkeuksetta: reseptit sovelletaan sen mukaan, mikä hyvältä tuntuu.

–  Olen hyvin suoraviivainen kokki. Pyrin siihen, että raaka-aineet löytyvät kaapista tai viimeistään lähikaupasta, Hyvärinen kertoo.

– Asun Oulussa, joten etnisten ruokakauppojen tarjonta on meillä rajallinen. Tykkään kyllä käydä niissä, onhan se aina pieni makumatka sekin.

Hyvärisen reseptiikassa osansa on estetiiikalla: esimerkiksi hänen kekseliäät ruusukaalihampurilaisensa ovat kirjaimellisesti syötävän suloisia.

– Ne ovat makunsakin puolesta oma suosikkini.

Papuja pekonikupissa

12 kpl
170 g pekonia
175 g kidneypapuja purkissa
1 salottisipuli
hieman öljyä
2 rkl hunajaa
1 rkl sherryviinietikkaa tai punaviinietikkaa
1/2 tl suolaa
hieman Tabascoa tai muuta chilikastiketta
(ranskankermaa ja tuoretta korianteria)
minimuffinsivuokia

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

Leikkaa pekoniviipaleet kolmeen osaan leveyssuunnassa. Laita minimuffinssivuokien pohjalle kaksi pekoniviipaletta ristikkäin ja nostele vuoat uunipellille.

Paista pekoneja 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia eli kunnes ne ovat ruskistuneet ja rapeutuneet.

Ota pekonikupit uunista ja nosta ne valumaan väärinpäin talouspaperin päälle. Jäähdytä.

Huuhtele ja valuta pavut. Kuori salottisipuli ja silppua se hienoksi. Kuumenna öljy paistinpannulla ja kuullota sipulia keskilämmöllä pari, kolme minuuttia. Lisää pannulle pavut, hunaja, viinietikka ja suola. Sekoita ja anna poreilla, kunnes kastike saostuu hieman. Mausta papuseos Tabascolla. Jäähdytä ja täytä pekonikupit papuseoksella.

Tarjoa huoneenlämpöisenä. Halutessasi voit tarjota lisäkkeenä ranskankermaa ja tuoretta korianteria.

Thaimaalaiset salaattinyytit

Noin 20 kpl

Kastike
1 dl kuorittuja, suolattomia maapähkinöitä
1/2 dl kookoslastuja tai -hiutaleita
1/2 dl palmusokeria
1/2 dl kuivattuja katkarapuja (voi jättää pois)
1/2 dl nam pla -kalakastiketta
1/2 dl vettä
1 tl tuoretta inkivääriä hienonnettuna

Lisäksi
noin 20 salaatinlehteä
1 iso salottisipuli
1 dl kuorittuja, suolattomia maapähkinöitä
1 dl kookoslastuja tai -hiutaleita
2 rkl tuoretta inkivääriä
1–2 tuoretta chiliä
3 limettiä

Tee ensin kastike. Laita kuivatut katkaravut likoamaan kylmään veteen noin puoleksi tunniksi. Paahda maapähkinät kuivalla pannulla keskilämmöllä, kunnes ne ovat saaneet kauniin värin. Paahda pannulla myös kookoslastut tai -hiutaleet kullanruskeiksi. Voit paahtaa samalla sekä kastikkeeseen että lisäkkeeksi tulevat pähkinät ja kookoslastut.

Silppua kuorittu inkivääri. Mittaa kastikkeen ainekset tehosekoittimeen ja aja rouheaksi kastikkeeksi. Maista ja säädä tarvittaessa makua, kunnes saat suolaisen makeaa, paksua kastiketta.

Silppua kuoritut sipulit pieneksi silpuksi. Kuori ja hienonna inkivääri. Poista halutessasi chilistä siemenet sekä siemenkiinnikkeet ja silppua chili. Kuori limetit ja leikkaa hedelmäliha lohkoiksi veitsellä aina kalvon vierestä siten, että poistat samalla kalvot. Silppua hedelmälihalohkot pienemmäksi.

Laita täytteet joko pieniin kippoihin tai kasoihin tarjoilulautaselle. Syöjät saavat valmistaa nyyttinsä itse laittamalla salaatinlehdelle hieman kastiketta sekä mieleisiä täytteitä.

Ruusukaalihampurilaiset

4–6 annosta
400 g ruusukaaleja
1–2 rkl oliiviöljyä
1 rkl valkoviinietikkaa
ripaus suolaa
noin 80 g ilmakuivattua kinkkua
2–3 rkl majoneesia

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Poista ruusukaaleista puisevat kannat ja huonot lehdet. Puolita kaalit ja laita ne leivinpaperille. Ripottele päälle maltillisesti suolaa, hampurilaispihvinä toimiva ilmakuivattu kinkku on suolainen. Lisää ruusukaalien päälle oliiviöljy ja valkoviinietikkaa. Sekoita.

Paahda ruusukaaleja 200-asteisessa uunissa noin 12 minuuttia, tai kunnes kaalit ovat saaneet reilusti väriä pintaan mutta ovat vielä napakoita. Leikkaa ilmakuivatut kinkkusiivut pitkittäin kolmeen osaan. Taittele suikaleet ruusukaalin puolikkaiden väliin sopiviksi pihveiksi. Paista pihveiksi taiteltuja kinkkusiivuja uunissa 4–8 minuuttia riippuen siitä, haluatko niistä täysin rapeita tai vielä osin pehmeitä.

Kokoa hampurilaiset. Sivele ruusukaalin leikkuupinnalle hieman majoneesia ja laita pihvi puolikkaiden väliin. Pistä hammastikku hampurilaisten läpi, jotta ne pysyvät kasassa ja ovat helposti syötävissä. Voit tarjota ruusukaalihampurilaiset lämpiminä tai kylminä.

Reseptit: Hannele Hyvärinen, Suupaloja! Pikkuruokaa ja naposteltavaa maailmalta. Readme.fi, 2016.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Ruoka

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu