Vaalikoneemme on nyt avattu!

Puheenaihe

Matinkylässä veivataan terveysasemia – "Ymmärrän, jos kuulostaa hullulta..."

TERVEYS Olarilaiset siirtyvät syksyllä Ison Omenan terveysasemalle. Matinkyläläiset joutuvat remonttiväistöön Tapiolaan.

Johanna Erjonsalo

Ison Omenan palvelutorilla aloittaa elokuussa Oma Lääkärisi -terveysasema, joka muuttaa sinne Puolarmetsästä. Terveysaseman asiakkaiksi eivät kuitenkaan automaattisesti tule matinkyläläiset, vaan se on suunnattu pääasiassa Olarin alueen asukkaille.

Matinkylän oma terveysasema puolestaan peruskorjataan ensi vuonna ja matinkyläläiset joutuvat hakemaan terveyspalvelunsa Tapiolasta remontin ajan.

Peruskorjauksen jälkeen Matinkylän terveysasema palaa Matinkadulle. Matinkylässä on silloin noin 600 metrin etäisyydellä kaksi terveysasemaa, joista toista käyttävät olarilaiset ja toista matinkyläläiset.

– Tilanne ei ole ideaali ja ymmärrän asukkaita, joiden mielestä se kuulostaa hullulta. Kyse on pitkästä tapahtumaketjusta ja monista muutoksista, joita ei kaikkia ole pystytty ennakoimaan, sanoo Espoon terveysasemapalvelujen johtava ylilääkäri Tuija Kumpulainen.

Matinkylässä ja Olarissa pelätään nyt, että Ison Omenan palvelutorin terveysasema ruuhkautuu Matinkylän terveysaseman remontin aikana, jos matinkyläläiset eivät suostu käyttämään Tapiolan terveysasemaa.

Espoolainen voi vaihtaa osoitteen perusteella määräytyvää terveysasemaa.

– On ongelma, jos valtava määrä ihmisiä valitsee Omenan ja Matinkylä jää vajaakäytölle. Osa asiakkaista sanoo, että aikoo vaihtaa kokonaan tai remontin ajaksi Omenaan, ja osa siirtyy Tapiolaan remontin ajaksi, Kumpulainen selvittää.

Asukasjärjestöt ovat vaatineet, että Matinkylän terveysaseman tulee siirtyä Isoon Omenaan. Tämä onnistuisi, jos Puolarmetsän kiinteistön käytöstä luovuttaisiin vasta kun Matinkylän terveysaseman remontti on ohi.

Kun kirjelmä sosiaali- ja terveyslautakunnalle ei tuottanut tulosta, järjestöt vaativat nyt kaupunginhallitusta käyttämään otto-oikeutta ja ottamaan asian uudelleen käsiteltäväkseen.

– Tässä on kävelty täysin asukkaiden tarpeiden yli. Ne, jotka palveluja eniten käyttävät, eli iäkkäät ja sairaat, joutuvat valitsemaan menevätkö Tapiolaan vai katkaisevatko vakiintuneen hoitosuhteensa. Metromatka on hankala liikuntaesteiselle, sanoo Matinkylä-Seuran puheenjohtaja Sirpa Aarniolehto-Kotilainen.

Hän arvelee, että suurin osa matinkyläläisistä vaihtaa Isoon Omenaan ainakin remontin ajaksi.

– Se aiheuttaa varmasti ruuhkaa ja jonojen pidentymistä. Se on erityisen ikävää nyt, kun Matinkylän terveysasemalla on kovalla työllä saatu jonot kuriin, Aarniolehto-Kotilainen harmittelee.

Myös päätöksenteko asiassa kismittää Aarniolehto-Kotilaista.

– Jos vaihtoehtoja olisi avoimesti selvitetty, olisi varmasti löydetty parempi ratkaisu. Päätöksentekomenettely ei ole ollut hyvän hallintotavan mukaista eikä ratkaisu ole asiakaslähtöinen.

Kumpulaisen mukaan vaihtoehtojen löytäminen tällä aikataululla ei ole realistista. Terveysaseman pyörittäminen muuten tyhjässä Puolarmetsän kiinteistössä tulisi kalliiksi ja vanhassa rakennuksessa on myös terveysriskejä. Muuttojärjestelytkin on osittain jo aloitettu.

Oma Lääkärisi Puolarmetsän siirto Tapiolaan ei sekään ole Kumpulaisen mukaan toteutettavissa.

– Emme oikein voi pyörittää ulkoistettua ja kaupungin omaa terveysasemaa samoissa tiloissa.

Lisää aiheesta: 

"Terveysasemien välillä positiivista kilpailua" – espoolaiset tyytyväisiä terveyspalveluihinsa3.4.2016 09.00
Matinkylän terveysaseman puolesta kampanjoidaan9.3.2016 10.15
Ex-tilapomo vetämään Matinkylän kehittämistä4.4.2016 13.42
Tutkimus: Miltei puolet terveysasemista voidaan karsia15.10.2015 13.47
Espoon terveysasemat uudessa vertailussa – katso tulos4.6.2015 15.58

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Vaalikoneemme on nyt avattu!

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu