Kulttuuri

Taideteoksia piippujen varjosta

KULTTUURI Yritykset ovat olleet Suomessa merkittäviä taiteen keräilijöitä. UPM-kymmenen -konsernissa teoksia on yli 700.

Tyttö ja kissat kesäisessä maisemassa -maalauksen hieno valonkäyttö on tehnyt vaikutuksen Anna-Maria Wiljaseen.

Anneli Tuominen-Halomo

UPM-Kymmene-konsernissa taiteen keräilyllä on pitkä, polveileva ja värikäs historia. Nykyinen konserni koostuu useista, aikoinaan itsenäisinä toimineista metsäteollisuusyrityksistä. Näistä yrityksistä erityisesti Kymi, Yhtyneet Paperitehtaat, Rauma-Repola, Schauman, Kajaani ja Kaukas loivat vuosien kuluessa omat yksilölliset kokoelmansa.

Näyttely yhdistyy henkilöhistoriaan, yrityshistoriaan ja taidehistoriaan."

UPM-Kymmenen Kulttuurisäätiö juhlii nyt 10-vuotistaivaltaan. Juhlanäyttely Keräilyn lumoa ja taiteen verkostoja Villa Gyllenbergissä on toteutettu UPM-Kymmenen Kulttuurisäätiön ja Signe ja Ane Gyllenbergin säätiön yhteistyönä.

– Säätiö perustettiin, jotta teoksia pystytään esittelemään näyttelyissä. Teoksia säilytetään edelleen 12 paikkakunnalla Suomessa ja kahdella paikkakunnalla ulkomailla, säätiön hallituksen puheenjohtaja Eero Niinikoski kertoo.

UPM-konsernin lisäksi monet muut suuryritykset, kuten Fortum, Stora Enso ja Nordea-pankki, ovat säätiöineet taidekokoelmansa.

Säätiöhankkeisiin vaikuttivat Niinikosken mukaan omistussuhteissa tapahtuneet muutokset ja halu suojata sellainen taideomaisuus, joka olisi saattanut mennä myyntiin ja pahimmassa tapauksessa kadota ulkomaille.

Nyt UMP-Kymmenen Kulttuurisäätiölle kuuluva taidekokoelma syntyi patruunoiden omien henkilökohtaisten mieltymysten pohjalta. He olivat taiteen tuntijoita ja merkittäviä tukijoita. Taiteen kerääminen oli myös yksi keino osoittaa ulkomaalaisille kauppakumppaneille, että suomalaiset ovat sivistyskansaa.

Keräilyn lumoa ja taiteen verkostoja -näyttely yhdistyy henkilöhistoriaan, yrityshistoriaan ja taidehistoriaan. Näyttelyn kuratoineen UPM-Kymmenen Kulttuurisäätiön toiminnanjohtajan, FT Anna-Maria Wiljasen mukaan kokoelmassa on loputtomasti kiehtovaa tutkittavaa.

– Johtajat hankkivat tahoillaan hienoja teoksia. Taiteen verkostot ovat kuitenkin nostettavissa esiin fragmentaarisesti kootusta kokoelmasta, Wiljanen sanoo.

Villa Gyllenbergissä esillä oleva näyttely muodostuu paperiteollisuutta kuvaavista teoksista, muotokuvista, tutkimuksen kohteina olleista teoksista ja 15 teoksesta, jotka on poimittu säätiön Augsburgissa sijaitsevasta eurooppalaisen nykytaiteen kokoelmasta.

Yksi hienoimmista teoksista on Suomen kuvataiteen kultakautta edustaa Elin Danielsson-GamboginTyttö ja kissat kesäisessä maisemassa.

Näyttely

Keräilyn lumoa ja taiteen verkostoja -näyttely Villa Gyllenbergissä (Kuusisaarenpolku 11, Helsinki) jatkuu 22. kesäkuuta asti. Avoinna keskiviikkoisin kello 16-20, sunnuntaisin kello 12-16 ja muina aikoina tilauksesta.

Esillä on 64 teosta 40 taiteilijalta, ja aikajänne yltää 1700-luvulta 2000-luvulle asti.

Suomalaista taidetta edustavat mm. Hugo Simberg, Ahti Lavonen, Eero Järnefelt ja Pentti Sammallahti.

Augsburgissa sijaitsevasta eurooppalaisen nykytaiteen kokoelmasta pm esillä mm. A. R. Penckin, David Hockneyn ja Sigmar Polken teoksia.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu