Kulttuuri

Hevimiehen kannel soi kuin sähkökitara

Tevana 3 -yhtyeen nokkamies Juha Jyrkäs revittelee sähkökannelta kuin sähkökitaraa. Jyrkäs käyttää bändin kappaleissa muun muassa karjalan kieltä ja vanhaa mytologiaa. Mies kuuluu myös etnorockia soittavaan Poropetra-yhtyeeseen.

Armi Suojanen

Levyn takakannessa lukee, että tällä albumilla ei ole käytetty sähkökitaraa. Se on aiheellinen huomautus, sillä Juha Jyrkäksen 15- ja 12-kieliset sähkökanteleet särisevät, vinkuvat ja möyryävät black ja dark metalia kuin sähkökitara.

Mieron tiellä on kolmihenkisen Tevana 3 -yhtyeen ensimmäinen albumi. Se on omakustanne.

– Veronpalautusrahat siihen menivät, suomalais-ugrilaisia kieliä opiskeleva Jyrkäs naurahtaa.

Hän halusi herättää kanteleen uudelleen eloon. Periaatteena oli, että peliin pannaan kaikki tai ei mitään.

– Sähkökanteleen tekniikka on ollut olemassa jo 1980-luvulta lähtien, mutta tällaista levyä ei ole kukaan aiemmin tehnyt.

Jyrkäs ihmettelee käsitystä, että kantele olisi museosoitin.

– Sillähän voi vetää mitä vaan!

Kommentit Mieron tiellä -levyn kappaleista ovat olleet hämmentyneitä: mitä helvettiä, onks tää kantele? Ennakkoluuloja on paljon, mutta Jyrkäs uskoo asiaansa eikä häntä pidättele mikään.

– Tää on juttu, jolla kannattaa alkaa keulia.

Jyrkäksen ensikosketus kanteleeseen oli se perinteinen ala-asteen kokeilu viisikielisellä. Ratkaisevaa oli, kun opettaja mainitsi, että on olemassa myös sähkökanteleita.

– Ajattelin, että vitsi, sillä voi soittaa heviä! kertaa ekaluokkalaisena Kiss-yhtyeeseen hurahtanut Jyrkäs, 30.

Kiinnostus kanteleeseen jäi kytemään, mutta kului parikymmentä vuotta ennen kuin hän tarttui soittimeen uudelleen vuonna 2002. Hän opetteli soittamisen itse, ja vuonna 2010 oli sähkökanteleen vuoro. Vähitellen löytyi myös oikea metallisaundi.

Jyrkäs on teettänyt itselleen kaksi sähkökannelta. 15-kielisessä on perinteiset kanteleenkielet, mutta bassokielinä pianonkielet. Virityskoneisto on sama kuin kanteleessa.

– Oktaavia alemmas viritetyssä 12-kielisessä on kitaran virityskoneisto ja kitaran kieliä, kanteleguru selvittää.

Laulu on hallussa, sillä Jyrkäs on laulanut hevibändeissä 17-vuotiaasta lähtien. Hän taitaa myös Tuvan autonomisesta tasavallasta Venäjältä peräisin olevan kurkkulaulun.

– Jos olisin osannut soittaa kitaraa, olisin perustanut oman hevibändin. No, kanteletta osaan soittaa, siksi kanteleen oli muututtava sähköiseksi.

Hevi-Väinämöisen nimi istuu Korpiklaani-yhtyeellekin sanoituksia tekevälle Jyrkäkselle, sillä mies rakastaa suomalais-ugrilaisia kieliä, uskomuksia ja myyttejä. Hän ammentaa niistä aiheita sanoituksiin ja on tehnyt myös säveliä vanhoihin loitsuihin ja runoihin.

– Meillä on ihan oma mytologia, joka on lähes neitseellistä kamaa. Sitä ei ole hyödynnetty, hän kummastelee ja mainitsee ohimennen kirjoittavansa kauhuromaania.

Uusi biisejäkin on jo teossa.

Juha Jyrkäs ja Tevana 3

Jyrkäs syntyi Raumalla 1981 ja kävi koulunsa Turengissa. Asuu avopuolisonsa kanssa Helsingin Kivikossa.

Opiskelee Helsingin yliopistossa suomalais-ugrilaisia kieliä. Hankkii elantonsa postinjakajana.

Osaa mm. viroa ja unkaria ja ymmärtää pohjoissaamea sekä udmurtia. Tevana tarkoittaa muinaissuomella hirvilehmää. Miero on karjalaksi myös rauha, ihminen tai maailma.

Yhtyeessä soittavat Jyrkäksen lisäksi Aslak Tolonen (basso) ja Janne Väätäinen (rummut).

www.myspace.com/tevana3

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu