Tästä junaturmasta on tasan 20 vuotta – Olisiko tämä yhä mahdollinen?

Tasan 20 vuotta sitten sattunut junaturma herätti kiivaan keskustelun rautateiden liikenneturvallisuudesta. Onnettomuudessa kuoli neljä ja loukkaantui 75 ihmistä.

Onnettomuustutkintakeskus

Jokelan dramaattisesta junaturmasta on tullut huomenna kuluneeksi tasan 20 vuotta.

Jokelan rautatieasemalla Tuusulassa 21. huhtikuuta 1996 sattuneessa onnettomuudessa kuoli neljä henkeä ja loukkaantui 75 henkeä. Junassa oli 139 matkustajaa ja viisi henkilökuntaan kuuluvaa, joten yli puolet junassa olleista sai vammoja tai menehtyi.

Yöpikajuna P82 oli matkalla Oulusta Kontiomäen ja Kouvolan kautta Helsinkiin, kun se suistui raiteilta sakeassa sumussa ja suurella ylinopeudella. Raiteilta suistui veturi ja kaksitoista vaunua, joista useimmat olivat makuuvaunuja.

Kun juna saapui asemalle, sen nopeus oli peräti 133 kilometriä tunnissa, vaikka suurin sallittu nopeus olisi ollut vain 35 kilometriä tunnissa.

Ratapenkalle suistunut veturi murskasi kaksi päivävaunua ja lisäksi muita vaunuja suistui ratapenkalle tai putosi kiskoilta. Yksi vaunuista jäi retkottamaan alikulkusillan päälle niin, että osa pelastusajoneuvoista joutui kiertämään onnettomuuspaikalle 12 kilometrin lenkin.

Onnettomuudessa kuolivat veturinkuljettaja, veturissa matkustanut kuljettajan ystävä ja kaksi matkustajaa veturin murskaamasta päivävaunusta.

Junaturman taloudelliset vahingot olivat noin 25 miljoonaa markkaa eli nykyrahassa noin 5,7 miljoonaa markkaa, mutta kokonaismenetykset yhteiskunnalle olivat lähes kolminkertaiset.

Jokelan onnettomuus herätti keskustelun liian kireistä juna-aikatauluista ja siitä, voisiko vastaavanlainen onnettomuus toistua rautateillä uudelleen, jos olosuhteet olisivat samankaltaiset.

Written by:

Jari Pietiläinen

Ota yhteyttä