Puheenaihe

Palkittu suomalaisinnovaatio halutaan viedä ulkomaille – "Kyllä tästä hyvää palautetta tulee"

KOULUT Palkittu oppimisidea halutaan viedä maailmalle. Ensimmäinen etappi on Tukholma.

Kuudetta luokkaa käyvä Lotta Ruokonen mittaa verenpainetta Espoon Yrityskylän Heidi Enbackalta. Ruokosen tehtävä oli toimia Yrityskylässä työterveyslääkärinä.

Juho Mäki-Lohiluoma

Yrityskylä-oppimiskokonaisuudessa kuudesluokkalaiset pääsevät pyörittämään omaa pienoisyhteiskuntaansa päivän ajan.

Taloudellisen tiedotustoimisto TAT:n vetämässä yrityskylässä oppilaat muun muassa työskentelevät yrityksissä ja käyvät kauppaa toistensa kanssa.

Yrityskylässä vierailemisen lisäksi kokonaisuus koostuu opettajien saamasta koulutuksesta sekä kymmenen oppitunnin valmistavasta jaksosta. Sen aikana tutustutaan talouden, yrittäjyyden ja työelämän teemoihin.

– Esimerkiksi siihen, mitä on talous, mihin pankkeja tarvitaan ja miksi maksetaan veroja, selventää Yrityskylän kumppanuuspäällikkö Essi Lehtovaara.

Ensimmäinen kokeilu Yrityskylän soveltumisesta Ruotsiin tehtiin huhtikuun lopulla, kun tukholmalaisia kuudesluokkalaisia vieraili Espoon Yrityskylässä Karamalmilla.

Espoo sopi vierailukohteeksi, sillä toiminta on kaksikielistä, kertoo Espoon Yrityskylän Heidi Enbacka.

– Kyllä tästä pääosin tulee innostunutta ja hyvää palautetta oppilailta, Enbacka pohtii.

Taloudellisella tiedostustoimistolla on tavoitteena avata ensimmäinen Yrityskylä Tukholmaan tammikuussa. Ulkomailla oppimiskokonaisuus tulee kantamaan nimeä Me & My City.

Nyt vuorossa ovat kuitenkin vasta ensimmäiset askeleet, kuten sopivan tilan löytäminen ja oppimiskokonaisuuden muokkaaminen Ruotsiin sopivaksi. Kovin suuria muutoksia ei Lehtovaaran mukaan kuitenkaan tarvita.

– Koimme, että Ruotsi on hyvä paikka aloittaa kansainvälistyminen, sillä yhteiskunta on hyvin samankaltainen Suomen kanssa, hän sanoo.

Tukholmasta tavoitteena on levittää toiminta myös muualle Ruotsiin.

Yrityskylä on palkittu kansainvälisesti muun muassa maailman parhaana koulutusinnovaationa. Palkintojen seurauksena kiinnostus toimintaa kohtaan on herännyt myös laajemmin maailmalla.

Lehtovaaran mukaan kyselyitä on tullut muun muassa Singaporesta ja Englannista.

Suomessa Yrityskylä-toimintaa rahoittavat opetus- ja kulttuuriministeriö, kaupungit, mukana olevat yritykset ja useat säätiöt. Lehtovaara arvelee, että rahoituspohja voi muodostua samankaltaiseksi myös ulkomailla.

Varsinaista myyntityötä ei yritysten suuntaan ole vielä aloitettu, mutta osa Suomen toimintaa rahoittavista tahoista on jo ilmaissut halunsa olla mukana myös Ruotsissa.

– Nyt kun tämä konsepti on saatu kehitettyä ja tällä on tunnettavuutta, uskomme siihen, että saamme yhteistyökumppaneita mukaan myös Tukholmassa, Lehtovaara sanoo.

Pääkaupunkiseudulla Yrityskylä-oppimiskokonaisuus on kirjattu osaksi perusopetuksen opetussuunnitelmia. Se takaa, että Espoon Yrityskylässä riittää vierailijoita myös jatkossa.

Onko sama tavoitteena myös Ruotsissa?

– Tarkoituksena olisi, että Yrityskylä saadaan opetussuunnitelmaan mukaan samalla tavalla kuin täälläkin. Toistaiseksi, kun kansainvälistyminen on vielä alkuvaiheessa, on vaikea sanoa miten se onnistuu, Lehtovaara pohtii.

Teksti ja kuvat Juho Mäki-Lohiluoma

Yrityskylä

Perusopetuksen oppimiskokonaisuus, jossa opetellaan muun muassa talouden toimintaa sekä yrittäjyys- ja työelämätaitoja.

Koostuu vierailusta Yrityskylään ja sitä edeltävistä oppitunneista.

Suomen kahdeksassa Yrityskylässä vierailee vuosittain 45 000 koululaista.

Palkittiin vuonna 2014 maailman parhaana koulutusinnovaationa.

Lisää aiheesta: 

Yrityskylästä tuli menestystarina, joka kiinnostaa kuninkaallisiakin6.3.2015 06.00
Kuningaspari osti ruisnappeja Yrityskylässä4.3.2015 12.50
Koululaisten Yrityskylä aloittaa Nokian Karaportin kampuksella9.10.2014 20.15
Myös Kirkkonummi saa Yrityskylän24.6.2014 13.55

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu