Kulttuuri

Hyvät työkalut ja soittimet syntyvät sattumien kautta

Olavi Lindén on suunnitellut Fiskarsin työkalujen lisäksi soittimia. Hän on pyrkinyt muun muassa soitinten äänen täyteläisyyteen lisäämällä soittimiin torvia. Espoon kulttuurikeskukseen tulee esimerkkejä noin paristakymmenestä soittimesta (kuva Puun syy -näyttelystä).

lehdistökuva

Fiskarsin tuotekehityspäällikkönä ja pääsuunnittelijana toiminut Olavi Lindén tuo Espooseen esimerkkejä tuotteista, joiden kehitys on tapahtunut usein sattumien kautta. Näyttelyssä on mukana myös Lindénin ja hänen poikansa Jannen suunnittelemia versioita jousisoittimista.

 

Työskentelyni on voinut välillä näyttää hullun touhulta.”

– Suunnittelijan työssä yksi idea johtaa toiseen. Kohteena oleva tuote kiteytyy lopulliseen muotoonsa usein pitkän ja yllätyksellisiäkin vaiheita sisältävän prosessin kautta. Prosessi saattaa muistuttaa vanhaa lorua Onnimannista, Lindén miettii.

 

Näyttelyssä on esillä kymmeniä Lindénin suunnittelemia työkaluja prototyyppeineen. Osassa on mukana selitykset kehityspolun koukeroista.

– Sattuman merkitys korostuu monissa asioissa. Kun ihminen osoittaa jotakin asiaa kohtaan intohimoa ja perehtyy siihen, syntyy oivalluksia ja kenties ratkaisuja. Näinhän penisilliinikin keksittiin.

– Järjestelmällisen kehitystoiminnan lisäksi olen oppinut kunnioittamaan sitä, että sopivalla löysyydellä ja leikkimielellä voi löytyä hyviä ratkaisuja. Työskentelyni on voinut välillä näyttää hullun touhulta.

Esimerkkinä Lindén mainitsee puutarhan yleisleikkurin, jonka hän kehitti lähes kolmemetrisen soutupyörän tuomista oivalluksista.

Suunnitellun sattuman tuloksena syntyivät myös puutarhan pienet raivaussakset hammaspyörällä. Samaan sarjaan Lindén lukee kääntyväkahvaiset oksasakset.

– Mitä yksinkertaisempi tuote, sen parempi. Toinen tavoitteeni koskee tuotteiden pitkäikäisyyttä.

Tuotteiden kehittäminen vie Lindénin mukaan usein vuosia. Prototyyppejä on testattava ja mielipiteitä kartoitettava. Usein joku tuote vaatii lepotilan, jonka jälkeen se löytää lopullisen muotonsa.

Eläkkeellä olo ei Lindénin mukaan ole merkinnyt ideoiden tyrehtymistä. Päinvastoin; nyt hänellä on aikaa soitinprojekteihin. Niinpä kulttuurikeskuksessa voi ihailla esimerkiksi Lindénin 5x2-metristä torvibassokitaraa, gramofonin mekanismia hyödyntävää torviviulua sekä torviselloa.

– En tunne olevani eläkkeellä. Muutaman viikon päästä menen tunnustelemaan kuulumisia Frankfurtin musiikkimessuille.

Suunniteltuja sattumia – torviluista Fiskarsiin -näyttely Espoon kulttuurikeskuksessa (Kulttuuriaukio 2) 22.3.–3.4. Lindén esittelee näyttelyään ti 22.3. klo 18.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu