Joka kolmannessa kodissa asuu vain yksi espoolainen

Leena Forsman-Arsin kaltaisia yksin asuvia on Espoossa jo joka kolmannen kotioven takana. Omassa 49 neliön kaksiossaan Matinkylässä hän on viihtynyt miltei kolme vuosikymmentä.

Jari Pietiläinen

Jos mielessä on vierailla suurperheen pakeilla, silloin on turha soitella ovikelloja Matinkylässä. Matinkylä on harvoja espoolaisia kaupunginosia, joissa yhden hengen talouksia on peräti reilut 40 prosenttia kaikista talouksista.

Oman alansa ennätys rikkoutuu Matinmetsässä ja Matinkylän keskuksessa, missä useampi kuin joka toinen talous on yhden hengen koti.

Yhden hengen ruokakunnan muodostaa myös matinkyläläinen Leena Forsman-Ars, joka on asunut yksinään viitisen vuotta.

Sepetlahdentiellä jo 28 vuotta kotiaan pitänyt Forsman-Ars on ollut ratkaisuunsa tyytyväinen.

– Minulla on paljon ystäviä, jotka asuvat yksin, he ovat joko leskiä tai eronneita. Pitää muistaa, että yksin asuva ei läheskään aina ole yksinäinen, sillä ystäviä voi löytää kuka tahansa, tähdentää Forsman-Ars.

Hän pitää yksinasumisen epäkohtana sitä, että asuminen on suhteessa kalliimpaa kuin esimerkiksi pariskunnalle tai lapsiperheelle.

– Yhtiövastike, sähkölasku tai ruokamenot ovat suhteellisesti laskien kalliimpia yksineläjälle kuin muille, laskee Forsman-Ars.

– Sellaisille kodin pikkuaskarten tekijöille olisi varmasti yksin asuvien keskuudessa kysyntää.

– Esimerkiksi kaiken maailman poraukset, ruuvien väännöt ja pienet remontit ovat niitä, joiden kohdalla ainakin minulla menee sormi suuhun. Jos sellaista tekemään tilaat ammattimiehen, se tulee aika kalliiksi, pohtii Forsman-Ars.

Me olemme hiljainen vähemmistö, joka ei nouse esille.”
Kilossa asuva Merja Back on puolestaan viihtynyt yksin jo parinkymmenen vuoden ajan. Häntä harmittaa se, että yksin asuvat eivät juuri julkisuudessa näy – eivät edes näin vaalivuonna.

– Vaalienkin alla puhutaan usein vain lapsiperheistä, vaikka meitä yksin asuvia on nyt aiempaa enemmän. Tuntuu siltä, että me olemme sellainen hiljainen vähemmistö, joka ei oikeastaan millään tavalla nouse esille julkisuudessa, pohtii Back.

Rakennusliikkeet huomioivat tällä hetkellä yksin asuvien lisääntyvän määrän omassa asuntotuotannossaan.

– Yksin asuvien määrä asunnonhankkijoina on selvästi lisääntynyt parin viimeisimmän vuoden aikana. Tämä trendi näkyy siinä, että pienten kerrostalokaksioiden kysyntä on melkoista, arvioi SRV Asunnot Oy:n toimitusjohtaja Juha-Veikko Nikulainen.

Nikulainen laskee, että Espoossakin SRV:n asiakaskunnasta reilu kolme neljäsosaa on yhden tai kahden hengen perheitä.

– Yksiöitä ei juuri tällä hetkellä rakenneta, sillä yksin asuvatkin arvostavat asumisväljyyttä. Siksi tuollainen 40 neliön kaksio on ehkä pienimmästä päästä, mitä kysytään.

– Esimerkiksi sauna pitää saada mahtumaan tuohon pinta-alaan, kertoo Nikulainen.

Onko yksin asuminen liian kallista? Ota kantaa!

Yhden hengen pikkuperheet

Kaikista espoolaistalouksista jo useampi kuin joka kolmas on yhden hengen kokoinen.

Yhden hengen talouksia on eniten Suur-Matinkylässä, missä peräti reilussa 40 prosentissa kaikista talouksista asuu vain yksi espoolainen.

Helsingissä yhden hengen perheitä on jo hieman yli puolet kaikkien kotitalouksien määrästä.

Koko maan talouksista yhden isännän tai emännän perheitä on noin 48 prosenttia. Eräissä maalaiskunnissa luku lähentelee 60 prosenttia.

Lähde: Tilastokeskus