Uusi trendi pk-seudulla: "Ahtaasti asuminen lisääntyy"

Kaupunkien keskustojen pienet asunnot menevät nopeammin kaupaksi, mutta ne ovat myös huomattavasti kalliimpia. Kuva Helsingin Mechelininkadulta.

Päivi Tuovinen / arkisto

Pop-pankin mukaan pääkaupunkiseudun asuntokauppa on alkanut piristyä.

– Finanssikriisin myötä ahtaasti asuvien asuntokuntien osuus pääkaupunkiseudulla on lisääntynyt huomattavasti. Tutkimustiedon valossa omakotiasuminen on edelleen suosittua, mutta heikko taloustilanne on johtanut siihen, että omakotitalojen rakentamiseen liittyviä riskejä pyritään välttämään, Pop-pankin johtaja Timo Hulkko kertoo.

Pelkkä asumismieltymysten muutos tai työpaikat eivät kuitenkaan saa ihmisiä hakeutumaan kaupunkikeskustojen pieniin asuntoihin.

– Heikon taloustilanteen seurauksena asunnonostajat saattavat kaihtaa riskiä. He lykkäävät asunnon vaihtoa tai hankkivat pienemmän kerrostaloasunnon, jonka jälleenmyyntiarvo näyttää turvatummalta. Finanssikriisin jälkeen ahtaasti asuvien kotitalouksien osuus pääkaupunkiseudulla on kääntynyt jälleen uudelleen kasvuun, Hulkko sanoo.

Omakotirakentamiseen liittyviä riskejä pyritään välttämään."

Hulkko muistuttaa, että vaikka keskustojen pienet asunnot menevät nopeammin kaupaksi, ne ovat myös huomattavasti kalliimpia.

– Asuntojen hinnat suhteessa tuloihin ovat keskustoissa ja varsinkin Helsingissä selvästi korkeammat kuin muualla maassa. Maakuntien kaupungeissa ja keskustojen ulkopuolella asuntomarkkinat ovatkin tässä mielessä vakaammalla pohjalla. Asuntovelallisten riskit ovat alhaisempien hintojen ansiosta usein kohtuullisempia.

Pop-pankin kansalaissuhdanne-ennusteen mukaan asuminen on yhä kalliimpaa ensi vuonna.

Omistusasuntojen hinnat ja vuokrat nousevat koko maassa. Velallisen taloutta tukee kuitenkin alhainen korkotaso.

Asumisen kustannuksia nostavat muun muassa kiinteistö- ja energiaveron korotukset.

Vuokrat nousevat tänä vuonna koko maassa noin kolme prosenttia.

Kotitalouksien pienentynyt keskikoko ja epävarma taloustilanne kasvattavat pienten asuntojen kysyntää, mikä lisää paineita vuokramarkkinoilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

toimitus