Länsimetro myöhästyy, kuka on vastuussa? – "Viime kädessä toimitusjohtaja ja yhtiön hallitus"

Länsimetro Oy:n toimitusjohtaja Matti Kokkisen mukaan metron viivästyminen johtuu valvonnan pettämisestä. Tieto alihankkijalta ei kulkenut ajoissa.

Päivi Tuovinen

Länsimetro Oy:n hallituksessa demarien mandaatilla yhtiön perustamisesta saakka istunut espoolainen Pekka Vaara sanoo saaneensa tiedon metron myöhästymisestä torstaina Länsimetro Oy:n työvaliokunnan kokouksessa.

Hänen mielestään myöhästymisestä tiedotettiin niin pian kuin se oli mahdollista.

– Ilmassa oli spekulaatioita jo aiemmin, mutta niiden pohjalta ei tällaisesta asiasta voi tiedottaa. Kerroimme asian julkisuuteen perjantaina heti, kun yhtiön hallitus teki päätöksen, Vaara alleviivaa.

Siviiliammatiltaan rakennusalan diplomi-insinöörinä toimiva Vaara ei tässä vaiheessa halua lähteä etsimään syyllisiä tapahtuneeseen.

– Nyt kaikki voimat on keskitettävä siihen, että länsimetron liikennöinti kyetään aloittamaan turvallisesti niin pian kuin mahdollista. Syyllisten etsimisen aika on myöhemmin.

Hän muistuttaa, että osakeyhtiölain mukaan viime kädessä vastuun kantajia ovat Länsimetro Oy:n toimitusjohtaja ja hallitus.

Länsimetron ensimmäisen vaiheen lopulliseksi hinnaksi on arvioitu 1088 miljoonaa euroa.

– Metron loppuhintaan myöhästyminen ei tämän hetkisten tietojen mukaan vaikuta.

Metroliikenteen alkamisen ajankohtaa Vaara ei lähde arvailemaan.

– Sitä selvitetään parasta aikaa.

Vaaran mukaan urakoitsijoiden kanssa tehdyissä sopimuksissa on normaalit sanktiopykälät muun muassa töiden myöhästymisten takia.

Hän muistuttaa, että metroon liittyy kaikkiaan 56 erilaista taloteknistä muun muassa turvallisuuteen, ilmanvaihtoon, sähköihin liittyvää järjestelmää joiden yhteensovittaminen osoittautui suunnitellulla aikataululla liian haasteelliseksi.

Länsiväylän tietojen mukaan ongelmia on ilmennyt turvatekniikan testausten yhteydessä.

Lue myös: Näin Länsimetro Oy:n toimitusjohtaja kommentoi

Käyttäjän Seppo Korkman kuva

Seppo Korkman