Näin luultiin 9 vuotta sitten: "Länsimetro on valmis 2013, metrolla Sipooseen 2017"

Vuonna 2007 arveltiin, että Helsingin metron jatke kohti Sipoota olisi valmis 2017. Nyt on arvelujen varassa, saadaanko silloin liikkeelle edes länsimetroa. – Kuvassa metrojunan pienoismalli.

Luulo ei ole tiedon väärti – se käy selväksi, kun selailee takavuosien suunnitelmia länsimetron suhteen. Vielä elokuussa 2007 ajateltiin, että länsimetron rakennustyöt saataisiin valmiiksi vuonna 2013, minkä jälkeen työt voisivat siirtyä Helsingin puolelle.

Tuolloin tarkoituksena olisi ollut ryhtyä rakentamaan metroverkkoa kohti Sipoota, josta lounaisosa olisi liitetty Helsinkiin. Alueliitos tapahtuikin – mutta itämetroa ei ole kuulunut.

Vuonna 2007 HKL:n toimitusjohtajana toimi Matti Lahdenranta, joka arvioi itämetron tulevan takuuvarmasti.

– Poliitikkojen parissa ei liene erimielisyyksiä asiasta, vaan metron jatkaminen itään tuntuu luonnolliselta vaihtoehdolta, Lahdenranta arveli Helsingin Sanomien haastattelussa alkusyksystä 2007.

Yhdeksän vuotta sitten arveltiin, että radan itäjatke maksaisi noin 150 miljoonaa euroa. Sen oli tarkoitus kulkea Mellunmäessä ensin lyhyen matkan tunnelissa ja lopun matkaa maan päällä. Pituutta metron itäjatkeella olisi kuusi kilometriä. Matkan varrella olisi 3-4 asemaa.

Vuonna 2016 haikaillaan yhä länsimetron perään. Jos se saadaan auki samaan aikaan – siis vuonna 2017 – kuin itämetron oli aikoinaan tarkoitus käynnistyä, moni pääkaupunkiseudulla huokaisee helpotuksesta.

Käyttäjän jari.pietilainen@media.fi kuva
Jari Pietiläinen