Liikenne

Raidejokerin rakentaminen alkaa – "Liikenne voi alkaa jo 2021"

Raidejokerin tulo varmistui viimein keskiviikkona, kun Helsingin valtuusto hyväksyi hankesuunnitelman. Valmista pitäisi tulla vuoteen 2021 mennessä.

WSP

Raidejokerin rakentaminen pääsee vihdoin liikkeelle. Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi yksimielisesti hankkeen suunnitelman keskiviikkona. Espoon valtuusto hyväksyi suunnitelman omalta osaltaan jo maanantaina.

Raidejokeri on poikittainen pikaraitiolinja, joka kulkee Itäkeskuksesta Leppävaaran kautta Espoon Keilaniemeen. Se korvaa nykyisen bussilinjan 550. Rakentaminen on määrä aloittaa ensi vuonna ja liikennöinnin radalla pitäisi alkaa vuonna 2021.

Linjan kokonaispituus on 25 kilometriä, josta 16 kilometriä sijoittuu Helsinkiin ja 9 kilometriä Espooseen. Raidejokeri mahdollistaa runsaasti tiivistämis- ja täydennysrakentamista radan ympäristössä, mikä oli keskeinen syy valtion mukaantulolle.

Hankesuunnitelman mukaan radan rakentaminen maksaa 275 miljoonaa euroa. Kustannus sisältää raiteet ja katuympäristöön tarvittavat muutokset. Valtio tukee hanketta 84 miljoonalla eurolla eli 30 prosentilla radan rakentamisesta.

Helsingin osuus rakennustöistä on noin 124 miljoonaa euroa ja Espoon 66,6 miljoonaa. Lisäksi kalusto eli raitiovaunut maksavat Helsingille 95 miljoonaa euroa ja varikot 49,5 miljoonaa.

Linja tulee pääosin omalle muusta liikenteestä eristetylle ajouralle, minkä takia se on nopea. Raidejokerin keskimääräinen matkanopeus on noin 25 km/h kun tavanomaisen raitiovaunun nopeus on noin 15 km/h.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

"Vastuuton hanke" – "Tuo myönteistä pöhinää" – Espoo kinaten mukaan raidejokeriin13.6.2016 22.50
Mistä raidejokerin 460 miljoonan hintalappu koostuu? – Asiantuntijat avaavat kustannuslaskelmia2.6.2016 15.04
Valtiolta 84 miljoonaa raidejokeriin – pisararata peesissä9.6.2016 13.51

Etusivulla nyt

Uusimmat: Liikenne

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu