Suomen kuuluisin salakuljettaja saa oman kapakan ja tislaamon – avautuu jo heinäkuussa

Jalkapallosankari ja salakuljettaja Algot Niska sellaisena kuin hänet muistetaan.

Wikipedia/ Saska Snellman: Danny

Tukholman olympialaisten 1912 jalkapallosankareihin kuulunut Algot Niska (1888–1954) on saamassa oman kapakan ja tislaamon Tallinnan D-terminaalin läheisyyteen. Samassa Viron museoviraston suojelemassa makasiinikorttelissa toimii jo nyt Kochi Ait -niminen panimoravintola.

Algot (myös kirjoitusasulla Algoth) Niska tuli tunnetuksi toiminnastaan kieltolain aikana 1919–1932. Hän osti pirtua Suomeen muun muassa Virosta ja Saksasta tulleista laivoista, jotka toimivat kelluvina viinatukkuina Suomenlahdella aluevesirajan ulkopuolella.

Hankkeesta kertoo ensimmäisenä ja laajemmin Viisi tähteä -sivusto.

Viiden tähden mukaan ankkeen taustalla on kansainvälinen joukko ravintola-alan, juomanvalmistuksen ja markkinoinnin ammattilaisia. Algoth OÜ:n nimellä toimivan yrityksen suomalaisomistajiin kuuluu muun muassa Juha Kannisto. Tislaajaksi on palkattu Suomen piepanimopiireistä tunnettu Juha Väänänen.

Algoth Distillery and Bar -nimisen ravintolan on tarkoitus avata ovensa jo heinäkuun puolivälissä.

Helsingissä Niskalle ehdottaa kaupunginmuseo omaa nimikkotietä. Museo haluaa Lauttasaaren Lohiapajanrantaan rakennettava yleinen jalankulkuväylä saisi nimekseen Algot Niskan kaari.

Tukholmassa 1912 Suomi voitti Italian ja Venäjän, mutta hävisi Englannille ja Hollannille. Sijoitus oli kaikkien aikojen paras arvokisoissa: 4.

Seikkailija Algot Niska syntyi Viipurissa. Viihdetaiteilija Ilkka "Danny" Lipsanen on Niskan tyttärenpoika.

Käyttäjän sakari.nupponen@media.fi kuva