Tällainen on länsimetron aikataulut tyrinyt konsulttiyhtiö – Rahaa sataa firmalle 30 000 000 euroa

Länsimetron avaamisen myöhästymisen on osoitettu johtuvan muun muassa konsulttiyhtiö Sweco AB:n toiminnasta. Uudet metrovaunut ovat valmiina, mutta liikenne radalla alkaa vasta aikaisintaan tammikuussa.

HKL

Kun länsimetron valmistumisaikataulujen kaatumiseen haetaan syyllisiä, monen asiantuntijan arvio osoittaa ruotsalaisen konsulttiyhtiö Sweco AB:n suuntaan. Swecolle on maksettu kokonaisprojektinhallinnasta, mutta juuri se on epäonnistunut melko täydellisesti.

Ylen listauksen mukaan Swecon kokoama tilannekuva rakennustöistä vaikuttaa olleen pielessä viikkojen ellei kuukausien ajan. Ei tiedetä, onko Sweco tietoisesti pimittänyt asioita vai ei ole vain osannut laskea palapelin palasia yhteen.

Swecolle maksetaan metron ykkösvaiheesta noin 20–30 miljoonaa euroa ja kakkosvaiheesta noin 19 miljoonaa euroa.

Sweco AB on rakennus-, energia- ja ympäristöalan konsulttiyhtiö, jolla on Suomessa noin 2 000 työntekijää.

Sweco Finlandin tytäryhtiö Sweco PM valittiin Länsimetro Oy:n rakennuttajakonsultiksi syksyllä 2008 viiden kilpailijan joukosta. Sweco on valittu myös länsimetron jatkeen rakennuttajakonsultiksi.

Sweco on mukana suunnittelemassa muun muassa Äänekosken biotuotetehdasta, Helsingin Kalasataman uutta asuinaluetta Rediä ja ammattikorkeakoulu Metropolian Myllypuron kampusta. 

Liikennehankkeista Swecolla on kokemusta muun muassa Leppävaaran kaupunkiradasta ja Ilmalan varikon, Keski-Pasilan ja Helsingin ratapihojen muutostöistä.

 

Käyttäjän jari.pietilainen@media.fi kuva
Jari Pietiläinen