Wirkkala vai Mannio? – Keihäsvalinnoissa on kerrankin reilu peli

Ari Mannio.

Sami Iivonen

KOHTIA RIOA Amsterdamin EM-kisoihin lähti Ari Mannio, onko olympialaisissa Teemu Wirkkalan vuoro?

Rio de Janeiroon matkaava Suomen olympiajoukkue julkistettiin maanantaina, mutta keihäänheiton osalta joukkueen kokoonpano täydentyy vasta Kalevan kisoissa.

Miesten keihäänheitossa arvokisakelpoisista urheilijoista on yhä ylitarjontaa.

Olympiapronssimitalistit Tero Pitkämäki ja Antti Ruuskanen valittiin Rion kisoihin jo viime lokakuussa. Näytöt puhuivat parivaljakon puolesta, vaikka muutamia soraääniä kuuluikin.

Yksi paikka on sen sijaan edelleen auki.

Viime vuosina keihäsmiesten valintakriteerit ovat toisinaan olleet erikoisia, eivätkä urheilijat ole niihin aina tyytyneet.

Esimerkiksi Antti Ruuskanen sai paikan Daegun 2011 MM-kisoihin vasta urheilun oikeusturvalautakunnan kautta ja kisajoukkueeseen valittu Sampo Lehtola pudotettiin varamieheksi.

Erityisen paljon keskustelua keihäsvalinnat aiheuttivat viimeksi 2013.

Valintaprosessi ei ole ollut omituista arpomista, vaan heittäjät ovat saaneet valintakriteereistä selkeät perusteet, jotta jälkipeli vältettäisiin.

Teemu Wirkkala valittiin Moskovan MM-kisajoukkueeseen ja Ari Mannio jäi varamieheksi, vaikka Mannio oli kauden aikana rikkonut MM-kisojen A-rajan toisin kuin Wirkkala.

Jossitteluun olikin aihetta, kun Moskovan kisoissa Wirkkala ei ylittänyt karsintarajaa, ja Mannio heitti kotimaassa kisojen aikaan finaalipaikkaan oikeuttaneen tuloksen.

Viime vuonna järjestettyjen Pekingin MM-kisojen keihäsvalintojen julkinen keskustelu päättyi Wirkkalan nivusvamman takia.

Hän ei kyennyt osallistumaan MM-kisoihin, joten paikka meni Manniolle.

Heinäkuun alussa järjestettyihin Amsterdamin EM-kisoihin SUL joutui tekemään vaikean valinnan Mannion ja Wirkkalan välillä. Valinta kohdistui lopulta Mannioon, joka oli miesten keskinäisissä kohtaamisissa heittänyt kolmesti pidemmälle.

EM-kisoissa Mannion taival päättyi karsintaan vaatimattomalla tuloksella 78,55, eikä hän onnistunut varmistamaan valintaansa olympiakisoihin.

Päätettiin, että valinta Mannion ja Wirkkalan välillä tehdään Kalevan kisojen perusteella.

Mannio ja Wirkkala ovat olleet tällä kaudella hyvin tasaisia, joten Kalevan kisoissa valinta tehdään reilulla pelillä. Kisassa paremmin menestyvä heittäjä matkaa Rioon ja jossittelu on sen jälkeen turhaa.

Olympiakomitea ja SUL näyttävät oppineen virheistään. Valintaprosessi ei ole ollut omituista arpomista, vaan heittäjät ovat saaneet valintakriteereistä selkeät perusteet, jotta jälkipeli vältettäisiin.

Keihäsvalintaprosessi palvelee myös Kalevan Kisoja. Oulussa riittää sittenkin mielenkiintoa, vaikka olympiakisojen tulosrajojen osalta takaraja meni jo umpeen.

Kalevan kisat käydään Oulussa 21.–24. heinäkuuta.

Teksti: Otto Palojärvi

Lue myös: Kuinka monta nimeä tunnistat? – Nämä 54 urheilijaa lähtevät Suomesta Rioon

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Sport Content