Puheenaihe

Verenvuotokuume todettu yhdellä kuolleella lemmikkikanilla – vältä kanin ulkoiluttamista citykanialueilla

Eviran mukaan kuollut helsinkiläinen lemmikkikani oli sekä ulkoillut että saanut sisäruokintaan tuoretta ruohoa alueella, jolla oli todettu kuolleita villikaneja.

Sirpa Repo

Citykanien joukkokuolemia aiheuttaneen verenvuotokuumeen ei toistaiseksi ole varmistettu tappaneen lisää lemmikkikaneja. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira ilmoitti heinäkuun alussa, että kuolleella helsinkiläisellä lemmikkikanilla oli todettu RHD-viruksen aiheuttama verenvuotokuumetauti.

Erikoistutkija ja jaostopäällikkö Tiina Nokireki Evirasta kertoo, että RHD-viruksen aiheuttama tauti on edelleen todettu vain yhdellä kuolleella lemmikkikanilla. Nokireki muistuttaa, että se ei sinänsä tarkoita, etteikö lemmikkikaneja olisi voinut kuolla tautiin enemmänkin: kuolleen lemmikkikanin tutkituttaminen maksaa, mikä voi muodostaa kynnyksen lähettää lemmikkikani tutkittavaksi.

Evira on toistaiseksi varmistanut citykaneiksikin kutsuttujen villikanien kuolleen RHD-viruksen aiheuttamaan tautiin Helsingin Käpylässä, Torpparinmäessä, Paloheinässä, Lauttasaaressa, Viikissä, Kaivopuistossa sekä Espoon Tapiolassa.

Varmistettujen RHD-kuolemien lisäksi Eviralle on ilmoitettu kuolleista villikaneista useista muista paikoista Helsingistä, Espoosta sekä Vantaalta. Nokireen mukaan havaintoja kuolleista villikaneista tulee enää hyvin vähän.

– Syynä on joko se, että kanipopulaatio on pienentynyt eikä kuolleita kaneja löydy tai se, että ihmiset ovat jo tavallaan tottuneet tilanteeseen, Nokireki arvioi.

Hän uskoo, että kanipopulaatio on pienentynyt juuri RHD-viruksen aiheuttaman taudin takia.

Lue lisää:

Citykaneja tappanut verenvuotokuume levisi lemmikkikaniin

Havaintoja kuolleista kaneista lähes koko pääkaupunkiseudulta – "On mahdollista, että lemmikkikaneja on kuollut tautiin"

Helposti leviävä verenvuotokuumetauti

RHD on kalikiviruksen aiheuttama herkästi leviävä kaniinien verenvuotokuumetauti.

RHD on nopeasti etenevä tauti, joka aiheuttaa erityisesti maksan, mutta myös muiden sisäelinten vaurioitumisen.

RHD aiheuttaa korkeaa sairastuvuutta ja korkeaa kuolleisuutta kaniineissa. Virus ei tartu ihmiseen, koiriin tai kissoihin.

Viruksesta tunnetaan kaksi tyyppiä, klassinen RHD-virus ja uudempi RHD2-virus.

Helsinkiläisen lemmikkikanin sekä Helsingissä ja Espoossa villikaneja tappaneen RHD-viruksen tyyppi on varmistunut uudemmaksi, RHDV2-viruskannaksi.

Virus on hyvin kestävä ja desinfiointiaineet tehoavat siihen huonosti.

Suositus on, että lemmikkikanien ulkoiluttamista ja ruokkimista luonnosta haetulla ravinnolla vältetään villikanien esiintymisalueilla.

Lähde: Evira

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Citykanit leviävät nyt pohjoiseen – ehkä myös junilla: "En usko, että lippuautomaatilla ovat"30.6.2016 12.22
Espoo aikoo nitistää citykanit – uusi pyydys kaupungin käyttöön14.10.2015 15.15

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu