Kulttuuri

"Hollywoodiin tässä tähdätään" – Onneli ja Anneli teki pikkutytöistä tähtiä

Lilja Lehto ja Aava Merikanto lepäilevät ohjaajan tuolissa ottojen välissä.

Juha Perämäki

Sininen minibussi ajaa luotaantyöntävän talon eteen. Autosta nousee harmaaseen pukeutunut rouva ja liuta vakavailmeisiä lapsia.

– Eikö olekin hieno ja turvallinen piha, iloitsee lastenkodin johtaja Minna Pinna, jota näyttelee Jenni Kokander.Pihassa on pelkkää soraa eikä yhtäkään leikkikalua.

Onneli, Anneli ja Salaperäinen muukalainen -elokuvan tarina alkaa, kun Ruusukujalle avataan lastenkoti. Trilogian kolmatta elokuvaa kuvataan parhaillaan Loviisassa.

Elokuvan nimikkohahmoja esittävät nyt jo 12-vuotiaat Aava Merikanto ja Lilja Lehto. Ensimmäisen elokuvan kuvauksissa tytöt olivat vain 9-vuotiaita. Ohjaaja Saara Cantell on päässyt seuraamaan nuorten elokuvatähtien kasvua.

– He ovat oppineet valtavasti ja ovat jo varsin ammattimaisia näyttelijöitä. Molemmilla on pysynyt onneksi myös oma valovoimainen persoonallisuus, Cantell pohtii.

Elokuvanäytteleminen vaatii pitkää pinnaa. Ottojen välissä joukko maskeeraajia häärää tyttöjen ympärillä ja kampaa tuulessa takkuuntuvia hiuksia.

– Onhan se aika raskasta, kun ihmisiä häärää ympärillä kokoajan, mutta siihenkin tottuu, Merikanto pohtii.

Odotteluun ja seisoskeluun sen sijaan menee välillä hermo. Tauon alkaessa tytöt kirmaavat pois näköpiiristä ja tulevat takaisin hengästyneinä. Roolihahmot ovatkin paljon näyttelijöitään rauhallisempia.

– Me keksitään kuvaustauoilla vähän liikaakin seikkailuja, Merikanto myöntää.

Roolihahmojen elämässä on paljon kadehdittavaakin.

– Niillä on ihan mielettömiä vaatteita ja oma talo tietysti, Lehto ja Merikanto kertovat.

Lastenelokuvan ohjaaminen ei Cantellin mukaan eroa varttuneemmalle yleisölle ohjaamisesta, mutta nuoret näyttelijät asettavat ohjaajalle omat haasteensa.

– Keskittymiskyky ei ole ihan samaa luokkaa kuin aikuisilla, Cantell naurahtaa.

– Toisaalta lapset osaavat eläytyä ihanasti ja olla hetkessä läsnä.

Ei lapsia voi kasvattaa vain tusinapiirretyillä."

Onneli ja Anneli -elokuvat perustuvat Marjatta Kurenniemen kirjoittamiin lastenkirjoihin. Cantell vertaa kirjailijaa ruotsalaiseen satutätiin Astrid Lindgreniin. Onneli, Anneli ja orpolapset -kirjaan perustuvasta kolmannesta elokuvasta Cantell lupailee koko trilogian jännittävintä.

Idyllinen Loviisa tarjoaa oivat puitteet Kissanmintun fiktiiviselle pikkukaupungille ja kuvauspaikkojen etsiminen on ollut helppoa.

– Ollaan löydetty just sellaiset paikat, kun halutaan ja ihmiset ovat olleet ihanan avuliaita ja huomioonottavia, Cantell kiittelee.

Kotimaisen lastenelokuvan tekemisen puolestapuhuja Cantell uskoo, ettei lapsia voi kasvattaa vain tusinapiirretyillä.

– On tärkeää, että lapset näkee kasvaessaan elokuvia, joissa on läsnä oma kieli ja kulttuuri.

Trilogian päätösosa saa ensi-iltansa tammikuussa. Kirjoja on vielä yksi jäljellä, mutta siitä elokuvaa ei toistaiseksi ole tekeillä. Viimeinen kesä Annelin ja Onnelin maailmassa vetää haikeaksi niin ohjaajan kuin nuoret tähdetkin. Tytöillä ei vielä ole uusia projekteja tiedossa, mutta uravalinta on molemmille selvä.

– Hollywoodiin tässä tähdätään, Lehto toteaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Jani Toivola näyttelee uudessa Onneli ja Anneli -elokuvassa – katso koko näyttelijäkaarti26.6.2016 13.40
Kolmas Onneli ja Anneli jo suunnitteilla27.9.2015 18.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu