Kulttuuri

Norsu mursi selkärangan ja aerobic vaihtui museotyöhön – Tuulikki Eloranta, 70: "Mikään vaihe ihmisen elämässä ei ole turha"

HENKILÖ Iskelmätähti Tuulikki Elorannasta tuli ensin aerobic-yrittäjä ja sitten museo-opas.

Tuulikki Eloranta palasi pääkaupunkiseudulta pellon laitaan asumaan ja kasvattelee nyt ilokseen vihanneksia syntymäkotinsa pihalla Sammatissa.

Helena Soinio

Tällä viikolla 70 vuotta täyttäneen Tuulikki Elorannan elämäntarina on täynnä uusia alkuja ja ihmeellisiä suunnanmuutoksia.

Eloranta asuu nykyään Sammatissa syntymäkodissaan, josta hän lähti nuorena pääkaupunkiin ja nousi koko kansan tuntemaksi iskelmätähdeksi.

Ympyrä sulkeutui, kun Eloranta palasi takaisin Sammattiin ja katselee taas ikkunasta samaa peltomaisemaa kuin lapsena.

Hän on remontoinut vanhan talon täysin ja nauttii eläkepäivistään. Laulamista Eloranta ei ole hylännyt, vaan laulaa yhä harvakseltaan syntymäpäivä- ja juhlakeikoilla.

– Kerran kuussa käyn myös palvelutalo Kaisankalliossa laulattamassa vanhuksia. Vain iloisia lauluja tietysti, kuten jänöjussin mäenlaskua.

Eloranta haaveili laulajan urasta jo lapsena, mutta isä ei moiseen uskonut. Eloranta opiskeli ensin Elias Lönnrotin emäntäkoulussa ja lähti Helsinkiin kampaajaopintoihin.

Sitten hän näki lehdestä, että Veikko Ekströmin orkesteri haki solistia. Hän sai paikan, ja heti vain keikkailemaan. Ujous piti karistaa.

Ura lähti lentoon, kun Eloranta sai managerikseen Harri Halmeen. Halme tutustutti hänet bändielämään, järjesti radioon ja levyttämään. Ensimmäinen single ilmestyi 1968.

– Levy-yhtiö PSO:n kapellimestari Pentti Lasanen opetti minulle, miten iskelmätähtenä pukeudutaan ja käyttäydytään.

Urakiito hurjistui, kun Laila Kinnunen pyysi Elorantaa paikkaamaan konserttejaan Turussa. Alettiin rakentaa säihkyvää show-imagoa, joka vei Suomen parhaille estradeille. Elorannasta tuli Julkkis.

Upea keikkaputki katkesi äkisti, kun Eloranta loukkaantui sirkusnorsun hyökkäyksessä. Vuosien toipumisjakson jälkeen hän päätti lopettaa aktiiviuransa laulajana.

– Olin siihen jo uupunut, breikki oli paikallaan. Iskelmätähteys oli raskasta puurtamista, ei yhtään niin vapaata kuin nykyään.

Eloranta ryömin norsunlannassa ja pääsi pakoon eläimen luota."

Toivuttuaan hän ryhtyi harrastamaan tuolloin muodikasta aerobicia ja perusti aerobic-koulun.

Uranvaihto onnistui lennossa liikunta-alalle, kunnes tapahtui uusi, ihmeellinen keikaus. Sammatissa hän luki lehdestä, että kunta haki opasta Lohilammen museoon.

Hän jätti aerobicin ja sukelsi tarmolla Sammatin 1800-luvun asioihin. Hän ryyditti opastustaan oman pappansa vanhoilla kertomuksilla Sammatin elämästä.

Tutustuttuaan Kovelan kartanon traktorimuseoon ja Erkki Karhuun Nummella hän innostui myös tämän museon kehittämisestä matkailukohteena.

– Oppaana pystyin hyödyntämään esiintymiskokemustani. Mikään vaihe ihmisen elämässä ei ole turha, kaikesta oppii ja kaikkea voi tarvita myöhemmin jossakin muussa yhteydessä.

Viime vuonna Eloranta jätti pitkän rupeaman museo-oppaana.

– Nyt otan rauhallisemmin, harrastan liikuntaa ja katselen, onko tulossa ihan uusia pläjäyksiä. Elämässä on niin valtavasti kaikkea.

Eloranta korostaa, ettei pidä pelätä suuria elämänmuutoksia tai tyhjän päälle putoamista. Leikkisyys ja uteliaisuus auttaa aina eteenpäin.

Tuulikki Eloranta juhlii syntymäpäiväänsä 12.8. ystävien ja sukulaisten kanssa.

Tänään 70 vuotta

Tuulikki Eloranta s.12.8.1946 Sammatissa.

Elias Lönnrotin emäntäkoulu sekä kampaamo- ja kähertäjäkoulu.

Aloitti solistina 1966 Veikko Ekströmin orkesterissa. Aluksi managerina M.A.Numminen ja laulunopettajana Pentti Lasanen.

Ensimmäinen levytys 1968. Albumeita seitsemän, uusin kokoelmalevy Inga Sulinin kanssa.

Loukkaantuminen sirkuksessa 1982. Toivuttuaan perusti aerobic-koulun.

Muutti takaisin Sammattiin 1989, työskennellyt muun muassa museo-oppaana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu