Makumaailma

Satu Silvo paljastaa Silvopleen salat

- Silvoplee on niin kallis tuote, ettei meillä ole varaa kasvaa ketjuksi, Satu Silvo kertoo. Keittokirja tuo Silvopleen kasvisherkut nyt kaikkien ulottuville.

Marketta Karjalainen

Kun näyttelijä Satu Silvo perusti Hakaniemeen ravintolan vuonna 1999, vastaanotto oli vähintäänkin hämmentynyt. Julkkiksilla ei vielä tuolloin ollut tapana keikkua ravintoloiden keulakuvina eikä kasvisruoka ollut erityisen suuressa suosiossa.

– En tiennyt ravintola-alasta mitään, mutta olin löytänyt hyvänmakuisen, terveellisen ruoan ja halusin, että myös muut pääsevät syömään sitä, Silvo paljastaa. Ravintolanpito alkoi sujui, kun hän löysi Silvopleehen ammattimaisia työntekijöitä.

17 vuodessa ravintola Silvoplee on saavuttanut vankan jalansijan Helsingin ravintolakentässä ja kasvisruokavalio yleistynyt. Klassikon suosio on kantanut vuodesta toiseen. Helsingin Uutisten, Länsiväylän ja Vantaan Sanomien yleisöäänestyksessä talvella 2015 Silvoplee valittiin selkein luvuin seudun parhaaksi kasvisruokapaikaksi.

Muista kasvispaikoiista Silvoplee poikkeaa siinä, että sen kattauksessa on päivittäin runsas valikoima myös elävää ravintoa. Smoothiebaarin puolella tarjotaan raw foodia.

– Haaveeni on käynyt toteen: kasvisruokailusta on tullut osa valtavirtaa, ja yhä useampi on kiinnostunut myös elävästä ravinnosta ja raakaruoasta, Silvo toteaa.

Uudessa Satu Silvo & Silvoplee; Elinvoimaa kasvisruoasta -kirjassa (WSOY 2016) Silvo kertoo ruoka- ja elämänfilosofiastaan ja siitä, miten löysi pitkän sairastelun jälkeen elimistölleen sopivan terveellisen ruokavalion.

Trendikkäästä sipsikaljaveganismista Silvo ei innostu.

– Ymmärrän, että he haluavat olla eettisiä ja ottaa kantaa eläinten oikeuksien ja eettisen ruoantuotannon puolesta. Mutta heidän pitäisi tulla maistamaan, he eivät tiedä miten hyvää terveellinen kasvisruoka on.

Kirjassa on 60 Silvopleen listoilta tuttujen ruokien reseptiä.

– Meiltä kysytään usein, miksemme avaa lisää ravintoloita. Silvopleessä on 25 työntekijää ja tarjoilemme käsin tehtyä ruokaa, josta 60–80 prosenttia on luomua. Tämä on niin kallis tuote, ei meillä ole varaa kasvaa ketjuksi. Mutta kirjan ohjeilla Silvopleen herkkuja voi nyt valmistaa myös kotona.

Ravintola Silvoplee (Toinen linja 7) on avoinna ma-peklo 11-19, la klo 11-18. Smoothiebaari ma-pe klo 8-19, la klo 10-18.

Kasviksia vauvasta vaariin

Ruotsalaiskaksikko Sara Askin ja Lisa Bjärbon uusi kasvisruokakirja neuvoo monta hyvää niksiä, miten perheen epäluuloiset jäsenet saa pikku hiljaa käännytettyä kasvissyöjiksi – tai ainakin maistelemaan uusia makuja.

Iloisella ja reippaalla otteella kirjoitetussa kirjassa annetaan 60 reseptiä ja neuvotaan, miten ne voi muuttaa vegaanisiksi. Helppoja arkiruokia, naposteltavaa, enemmän aikaa vaativia aterioita ja herkkuja.

Ruoat ovat trendikkäästi tätä päivää: bageleita, pannacottaa, wrapeja, tortilloja, pastaa, lasagnea, mezejä, tapaksia, currya keittoja ja salaatteja.

Luontevaa ja nokkelaa kasvisruokaa ilman turhaa kikkailua.

Sara Ask ja Lisa Bjärbo: Kasvisruokaa koko perheelle (Gummerus 2016).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Silvoplee kasvaa Kalliossa13.11.2013 08.54
Helsingin paras kasvisruokapaikka on Kalliossa2.3.2015 20.00
Alex Nieminen: Kasvisruoka ei enää leimaa hipiksi18.3.2015 20.20
Kasvisruokien myynti kasvaa räjähdysmäisesti – Kaupoissa testataan vegehyllyjä3.6.2016 14.05
Konttikahvila satsaa nyt Sami Tallbergin kanssa kasvisruokaan2.2.2016 12.24
Kontulan vegaanijäätelöt kovassa testissä 17.8.2016 15.14
Suosittu kasvisravintola syntyi rakkaudesta ruokaan ja joogaan19.9.2014 08.00
Piskuinen vegeravintola Vaasankadulla on äkkiä täynnä18.11.2015 06.00
Markkinointipomo sittenkin ravintoloitsijaksi – IS: Iso kasvisravintola Iso Roobertinkadulle16.8.2016 09.51

Etusivulla nyt

Uusimmat: Makumaailma

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu