Puheenaihe

Espoon vihreät: Ruotsalainen avoimuus käyttöön kaupungin yhtiöissä

Länsimetron liikennöinnin alun viivästyminen paljastui kesäkuun alussa. Myös metrohankkeen kustannukset ovat nousemassa lähes 400 miljoonaa alkuperäisarvioita suuremmiksi.

Päivi Tuovinen

Espoon Vihreä vaatii läpinäkyvyyttä Espoon kaupungin omistamiin osakeyhtiöihin.

– Avoimuus ja läpinäkyvyys ovat välttämättömiä edellytyksiä vaikuttavalle ja johdonmukaiselle omistajaohjaukselle. Luottamushenkilöillä on oltava riittävästi tietoa voidakseen toteuttaa laadukasta omistajaohjausta ja tarvittavaa valvontaa. Avoimuus myös kuntalaisten suuntaan on demokratian kivijalka, toteaa kaupunginhallituksen konsernijaoston jäsen Saara Hyrkkö (vihr).

Ruotsissa julkisuuslakia sovelletaan myös osakeyhtiöihin, joista julkinen taho omistaa yli puolet.

Espoon vihreiden mielestä Ruotsin malli pitäisi ottaa käyttöön myös Espoossa.

– Näin luodaan painetta myös lainsäädännön uudistamiseen, Hyrkkö perustelee.

Vihreiden mielestä Länsimetron ja Espoon sairaalan viivästykset ja kustannusten nousu ovat herättäneet julkisuudessa aiheellista keskustelua kunnallisten osakeyhtiöiden toiminnan julkisuudesta.

Valtuustonpuheenjohtaja Maria Guzenina (sd.) ja konsernijaoston puheenjohtaja Teemu Lahtinen (ps.) ovat myös jo aiemmin vaatineet lisää läpinäkyvyyttä kaupungin omistamien yhtiöiden toimintaan.

Heidän mielestään Länsimetro Oy:n hallitusten kokouspöytäkirjat pitäisi julkistaa niiltä osin, kuin päätöksiä ei koske liiketoimintaan liittyvä salassapitovelvollisuus.

Kaupunginhallituksen konsernijaosto saa väliaikakatsauksen länsimetron valmistumisen aikataulusta kokouksessaan maanantaina.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu