Puheenaihe

Viidesluokkalaisten kuntoa ryhdytään mittaamaan valtakunnallisesti – "Suomalaisten nuorten kestävyys romahtanut"

LIIKUNTA Fyysistä toimintakykyä arvioiva Move-mittaus tähtää hyvään elämään.

Suositusten mukaan kaikkien 7–18-vuotiaiden tulee liikkua vähintään 1–2 tuntia päivässä monipuolisesti ja ikään sopivalla tavalla.

Sirpa Repo

Aikuiset istuvat liikaa. Opetusneuvos Matti Pietilä toteaa, että istuvan elämäntavan vaikutukset näkyvät jo lapsissakin. Kouluikäisten toimintakyky on heikentynyt.

– Lasten ja nuorten fyysiset edellytykset selviytyä arkipäivän haasteista ovat huonontuneet, Pietilä tietää.

Tällaisia jokapäiväiseen elämään liittyviä asioita ovat esimerkiksi koulumatkan kulkeminen omin lihasvoimin sekä portaissa ja epätasaisessa maastossa liikkuminen.

Kyse on arjessa jaksamisesta.”

Asian parantamiseksi Suomessa on kehitetty Move-järjestelmää. Opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Opetushallitus tilasivat kehittämistyön Jyväskylän yliopiston liikuntatieteelliseltä tiedekunnalta.

Moveen kuuluvat mittaukset tulee tehdä kaikille perusopetuksen 5.-luokkalaisille syyskuun loppuun mennessä. Heitä on lähes 60 000.

– Pilottivaiheessa vuonna 2012 mukana oli 11 koulua ja reilut 400 oppilasta. Vuonna 2014 kouluja oli yhdeksän ja oppilaita mukana yli 1 200, opetusneuvos luettelee.

Hän korostaa, etteivät oppilaille teetettävät mittaukset ole testejä, joissa oppilaat asetetaan paremmuusjärjestykseen.

– Tässä ei haeta mitalisteja Rion olympialaisten tapaan, Pietilä korostaa.

Movessa mitataan kestävyyttä, voimaa, nopeutta, liikkuvuutta, tasapainoa ja motorisia perustaitoja.

– Kestävyys on romahtanut suomalaisilla nuorilla. Kestävyyttä on hyvä mitata, mutta siihen on muitakin tapoja kuin Cooperin testi. Ei tarvitse nöyryyttää itseään 12 minuuttia, vaan mittauksen voi tehdä viivajuoksulla.

Liikunnan ja terveystiedon opettajien liiton puheenjohtaja Kasper Mäkelä kuvailee mittauksia monipuolisiksi, mutta yksinkertaisiksi.

– Ne on helppo toteuttaa. Kouluihin ei tarvitse hankkia niitä varten uusia välineitä. Tennispallot ja jumppamatot riittävät, Mäkelä kertoo.

Yksi mitattava asia on esimerkiksi se, pääseekö oppilas tarpeeksi kyykkyyn eli saako hän takapuolensa suunnilleen samaan tasoon polviensa kanssa. Palloa hän heittää seinälle piirretyn muutaman neliön suuruiselle alueelle ja ottaa pallon kiinni lattiaan pomppaamisen jälkeen.

Oppilas ja huoltajat saavat oman palautteensa tuloksista ja vinkkejä fyysisen toimintakyvyn kehittämiseen. Koulujen tulokset kirjataan valtakunnalliseen tietopankkiin.

Mittaukset tehdään liikuntatunneilla, mutta tulokset eivät vaikuta liikuntanumeroon.

– Moven tavoitteena on antaa eväitä hyvään elämään ja kannustaa siihen, että itsestä pidetään huolta, Pietilä selvittää.

– Tämä ei ole kilpaurheilua, vaan kyse on arjessa jaksamisesta ja siinä eteen tulevista tehtävistä suoriutumisesta, opetusneuvos jatkaa.

Mäkelän mukaan Moven voi nähdä osana ennaltaehkäisevää terveydenhuoltoa.

Move-mittaus

20 metrin viivajuoksu.

Vauhditon 5-loikka.

Ylävartalon kohotus.

Etunojapunnerrus.

Kehon liikkuvuus.

Kyykistys.

Alaselän ojennus täysistunnassa.

Olkapäiden liikkuvuus.

Heiton ja kiinnioton yhdistelmä.

Käyttöön 5.-luokkalaisille syksyllä 2016 ja 8.-luokkalaisille viimeistään 2018.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu