Lapset ja vanhukset saman katon alle Espoossa – "Riippuu ikäihmisten kunnosta, käyvätkö he lukemassa satuja"

Tillinmäkeen rakennettavaan hoivakiinteistö Vuorenpirttiin tulee sekä päiväkoti että vanhusten hoivakoti. Samanlaista yhdistelmää Espooossa ei ole entuudestaan.

Johanna Halava

Tillinmäkeen rakennettavaan hoivakiinteistö Vuorenpirttiin tulee sekä päiväkoti että vanhusten hoivakoti. Samanlaista yhdistelmää Espooossa ei ole entuudestaan.

Johanna Halava

HOIVA Tillinmäkeen tulee samaan rakennukseen päiväkoti ja vanhusten hoivakoti.

Espoon Tillinmäkeen on rakenteilla hoivakiinteistö Vuoripirtti, johon on tulossa tilat niin päiväkodille kuin vanhusten hoivakodillekin. Vastaavaa yhdistelmää Espoossa ei muualla ole.

Tehostettuun palveluasumiseen soveltuvan hoivakodin toiminnasta vastaa Attendo Oy. Attendo Vuoripirtti valmistuu joulukuussa ja sinne tulee 35 asukasta.

Vuoripirtin päiväkotipalveluista puolestaan vastaa Touhula Varhaiskasvatus. Päiväkoti Vekaravuori aloittaa toimintansa tammikuussa 2017. Päiväkotiin tulee kolme ryhmää, joissa on paikat yhteensä noin 60 lapselle.

Sen paremmin Attendolla kuin Touhulallakaan ei ole entuudestaan kokemusta lasten ja senioreiden yhteisestä kiinteistöstä. Muualla Suomessa toimii vastaavia yhdistelmiä.

– Ymmärtääkseni lapsilta, vanhemmilta ja ikäihmisiltä on tullut positiivista palautetta, kertoo Touhula Varhaiskasvatus Oy:n toimitusjohtaja Jari Mäki-Runsas.

Päiväkoti ja hoivakoti eivät ole vielä sopineet yhteistyön muodoista.

– Lapset varmaan käyvät ainakin esiintymässä ikäihmisille. Yhteisessä kiinteistössä toimiminen mahdollistaa sen, että voidaan käydä tiheästikin virkistämässä ikäihmisten arkipäivää, sanoo Mäki-Runsas.

– Riippuu ikäihmisten kunnosta, voivatko he käydä vaikka lukemassa satuja tai kertomassa elämäntarinoita lapsille, hän jatkaa.

– Yhteistoiminta perustuu molemminpuoliseen vapaaehtoisuuteen, muistuttaa Attendon aluejohtaja Simo Saaranen.

Toiminnassa on huomioitava muun muassa vanhusten kunto ja se, että osa vanhuksista kaipaa lasten seuraa ja osa ei.

– Perinteisesti ikäihmisten hoivakodeissa tehdään yhteistyötä paikallisten päiväkotien kanssa. Lapset esimerkiksi käyvät esiintymässä vanhuksille juhlapäivinä. Meidän täytyy pohtia, mitä lapsiryhmät vastavuoroisesti saavat meiltä, Saaranen pohtii.

– Innokkaan uteliaana odotan, minkälaisia yhteistyön muotoja löydämme, hän jatkaa.

Päiväkodilla ja hoivakodilla on kiinteistössä omat tilansa.

Espoon kaupungin suomenkielisen varhaiskasvatuksen johtaja Titta Tossavainen pitää Vuoripirtin toimintamallia hyvänä.

– Vaikka Espoossa ei entuudestaan ole samanlaista yhdistelmää, niin muualta tällaisesta on kantautunut hyviä kokemuksia, Tossavainen toteaa.

Hän muistuttaa, että kunnallisellakin puolella on yhdistetty eri toimijoita saman katon alle.

– Saunalahden lastentalossa toimii neuvola ja päiväkoti. Espoon keskuksen Suviniittyyn, jonka rakentaminen on viivästynyt, tulee iso neuvola, ympärivuorokautinen päiväkoti ja avoin päiväkoti.

Written by:

Johanna Halava

Ota yhteyttä