Puheenaihe

Suurlähettiläs ei pelkää Pohjois-Afrikkaa

MAAILMALLA

Suomen Marokon suurlähettiläs Anne Vasara.

Minna Rajainmäki

Työ maailmalla on yksinäistä, sanoo suurlähettiläs Anne Vasara vieraillessaan Suomessa suurlähettiläspäivillä elokuun lopulla. Siksi hänen yhdistetty työ- ja lomamatkansa on varattu täyteen tapaamisia. Pienen suurlähetystön päällikön työssä täytyy olla hieman kaikkien alojen asiantuntija ja hyvät yhteistyösuhteet kotimaahan.

– Vapaa-aikaa on Marokossakin liian vähän, mutta se on hieno matkailumaa. Harmi, että suomalaiset eivät ole oikein ymmärtäneet sitä. Ihmiset pelkäävät tällä hetkellä koko Pohjois-Afrikkaa, Vasara kertoo.

Hänen mukaansa 34 miljoonan asukkaan maassa riittää nähtävää niin maantieteellisesti kuin kulttuurillisesti: on paljon festivaaleja, vaihtelevaa luontoa ja nähtävyyksiä.

Espoolainen Vasara on työskennellyt vuoden Suomen Marokon edustuston päällikkönä. Fallåkernin koti on vuokrattu, joten Suomessa käydessään Vasara perheineen yöpyy ystävien luona ja hotelleissa.

Marokossa noudatetaan “keskitien islamia” ja siellä on verrattain helppo länsimaalaisenkin asua.

Lokakuun parlamenttivaaleihin mennessä maassa on tarkoitus tehdä suuria lainsäädännöllisiä uudistuksia, joilla muun muassa parannetaan naisen asemaa. Naiset saavat Marokossa jo ottaa avioeron ja avioitua ulkomaalaisen kanssa, mutta esimerkiksi perijöinä nainen ja mies eivät ole tasa-arvoisia.

– Uudistukset aiheuttavat jännitteitä, mutta Marokossa on osattu edetä pienin askelin. Isoja muutoksia ei voi menestyksellisesti toteuttaa liian nopeasti, niin kuin olemme muista arabimaista nähneet, Vasara pohtii.

Maassa on paljon syrjäseutuja, joihin ei mene edes teitä. Tyttöjen koulunkäynti jää helposti kesken, kun vanhemmat eivät uskalla tai halua päästää tyttöjä ylemmille luokille kaupunkeihin.

– Siellä voisi olla tilausta suomalaisille digitaalisille oppimismahdollisuuksille. Niin tytötkin pystyisivät helpommin käymään koulua, Vasara visioi.

Eurooppaa kohdannut maahanmuuttoaalto on tähän mennessä koskettanut Marokkoa melko vähän suhteessa Välimeren muihin osiin.

Marokossa ei ole viime vuosina tehty terroritekoja, mutta esimerkiksi turismi on sen vuoksi silti kärsinyt.

Kiinnostus kansainvälisiin asioihin vei Vasaran aikanaan diplomaattiuralle. Marokko on hänelle ensimmäinen kohde, joka on alemman tulotason kehitysmaa.

Maassa on luku- ja kirjoitustaidottomia vielä 25–30 prosenttia väestöstä. Silti siellä on paljon teknologista kehitystä. Muun muassa Ranskan TGV:n kaltainen luotijuna valmistuu parin vuoden sisällä ja maailman suurimman aurinkovoimalan ensimmäinen vaihe on jo valmistunut.

Anne Vasara

Aloitti Rabatissa, Marokossa suurlähetystön päällikkönä 1.9.2015. Siirtyi sinne Suomen Washingtonin edustustosta.

Aloitti ulkoministeriössä vuonna 1989. Sitä ennen työskenteli Länsiväylän toimittajana ja toimitussihteerinä.

Työskennellyt muun muassa Suomen OECD-edustustossa Pariisissa, Suomen edustustossa Euroopan neuvostossa Strassbourgissa ja EU-edustustossa Brysselissä.

Syntynyt 1960 Espoossa, Kivenlahdessa.

Mukana maailmalla ranskalainen aviomies ja kaksi lasta.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu