Makumaailma

Kuohuvan ystäville uusi tapahtuma – Pienpanimobuumi laajenee nyt Espooseen

OTANIEMI Opiskelijatkaan eivät enää kittaa vain halvinta peruslageria.

Ota Olut! -tapahtuman järjestäjiin kuuluva Jarmo Koskenniemi sihtaa olutlasia valoa vasten. Hän toteaa, että kun peruslagerit on juotu, haluaa kokeilla muutakin.

Klaus Nurmi

Otaniemessä järjestetään ensi lauantaina tiettävästi Espoon ensimmäinen olutfestivaali.

Eri olutravintoloilla on kyllä ollut omia teematapahtumiaan, mutta varsinainen olutfestivaali on kaupungista puuttunut.

Ota olut! -festivaali tuo maisteltavaksi erikois- ja pienpanimoiden oluita Suomesta ja Virosta.

Espoosta osallistuvat Fat Lizard Brewing Company sekä Olarin Panimo ja Helsingistä 8-Bit Brewing, Humalove Brewing ja Vallilan Panimo.

Kävijöitä tapahtuman odotetaan vetävän yli 1 500; olutharrastajia, paikallisia asukkaita ja tietenkin opiskelijoita.

– Pinttyneen mielikuvan mukaan opiskelijat kiskovat haalarit päällä holtittomasti halvinta peruslageria. Viime vuosien ipa-olutbuumi on kuitenkin näkynyt opiskelijapiireissäkin, sanoo Janne Koskenniemi, yksi olutfestivaalin järjestäjistä.

Koskenniemi työskenteli kolme vuotta Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan pääsihteerinä syyskuun alkuun asti. Hänen kädenjälkensä näkyy myös olutfestivaalien omassa oluessa, eli virolaisen Tankerin tekemässä Ota Hilla -bretta-ipa:ssa.

– Keräsimme isäni kanssa oluessa käytetyt lakat eli hillat, Koskenniemi naurahtaa.

Festivaalin takana ovat Jalostajat-kerho ja First Pint Oy, jolla on Ruoholahdessa erikoisolutravintola One Pint Pub.

Aalto-yliopistossa toimiva Jalostajat yhdistää eri alojen opiskelijoita ja järjestää tapahtumia ja muuta toimintaa. Olutfestivaalin anniskelulupa ja yhteydet panimoihin tulevat First Pintin kautta.

– Panimoilta tarvitsi vain kysyä ja ne olivat heti valmiita osallistumaan. Sana kiiri nopeasti ja Virosta otettiin monesta paikasta yhteyttä, kertoo olutfestivaalin ravintolapäällikkö Hanna Montonen.

One Pint Pubissa työskentelevän Montosen oman olutinnostuksen vahvistaa hänen oikea käsivartensa. Siihen on nimittäin tatuoitu humalakasvin ympäröimä Spiegelaun ipa-olutlasi. Käsivarren sisäpuolta koristaa tyylikäs olutpullo.

Montonen uskoo pienpanimobuumin pysyvän.

– Olut on ollut jo sahdinkin kautta aina tärkeä suomalaisille. Koko ajan syntyy uusia panimoita ja tarjonta laajenee.

Olutkulttuurin edistämisessä Koskenniemi ja Montonen korostavat laatua ennen määrää.

Ensimaisteluun olutfestivaaleilla pääsee esimerkiksi Donut Island Brewingin pintahiivaolut, jota on kypsytetty pitkään Tokaji-viinitynnyreissä.

– Kaikkiaan tarjolla on 41 eri olutta, Koskenniemi sanoo.

Pienpanimo-oluet ovat tyypillisesti keskiolutta vahvempia. Olutfestivaalien vahvimman oluen, joka on imperial stout, alkoholipitoisuus nousee 13 prosenttiin.

Ota Olut!

24.9. kello 13–23, Otaniemen Urban Mill (Betonimiehenkuja 3 D).

Sisään pääsee tuoppipantilla. Tuopin voi maistelujen välillä huuhdella.

Olutta ei myydä mukaan, vaan se nautitaan paikan päällä.

Kello 15.30 paneelikeskustelussa eduskunnan olutseuran puheenjohtaja, kansanedustaja Touko Aalto, olutkirjailija Aniko Lehtinen ja Fat Lizard Brewingin Heikki Ylinen.

Festivaaleilla on tarjolla myös alkoholittomia tuotteita ja siidereitä sekä syötävää.

otaolut.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Olut-Expo kokoaa yhteen suuret ja pienet olutpanimot21.9.2016 19.25
Stadin vai Mansen vuoro? Kuusi helsinkiläistä Olutmestari-kisan finaalissa9.9.2016 10.38
Vuoden mainioin olutkauppa on nyt Helsingissä – "Ainutlaatuinen kylmähuone ja erityisen hyvää palvelua"6.9.2016 10.33

Etusivulla nyt

Uusimmat: Makumaailma

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu