Puheenaihe

Yli 20 000 vaatii rasismia rikoslakiin – adressin allekirjoitukset räjähtivät kasvuun

Poliitikot tuomitsivat Helsingin pahoinpitelyn: "Teko oli pelottava ja kylmäävä".

Vastarintaliike haluaa kumota Suomen demokraattisen hallintomallin ja ajaa Pohjoismaat kattavaa valtioliittoa.

Kuvituskuva

 Yli 20 000 allekirjoittajaa vaatii rasismin lisäämistä Suomen rikoslakiin.

Huominen ilman pelkoa -kampanjan kannattajamäärä on räjähtänyt kasvuun vastauksena Helsingin Asema-aukion tapahtumille.

– Jimi Joonas Karttusen kuolema on järkyttänyt suomalaisia syvästi, sanovat kampanjan perustajat Jaakko Mustakallio ja Saara Ilvessalo.

Kesällä käynnistetty Rasismi rikoslakiin -vetoomus kasvatti rajusti suosiotaan 12.9. jälkeen. Vielä silloin allekirjoituksia oli 6 568.

Reilussa viikossa kannattajia ilmoittautui yli 13 000 lisää.

Maanantaina kampanjan verkkosivusto oli pois toiminnasta.

Maanantaina kampanjan verkkosivusto oli pois toiminnasta."

28-vuotias mies pahoinpideltiin Vastarintaliikkeen mielenosoituksessa 10. syyskuuta. Hän kuoli vammoihinsa perjantaina 16. syyskuuta.

Poliitikot ovat tuominneet tapahtumat jyrkästi.

– Suomalainen äärioikeisto ei ole mikään myytti. Ryhmittymät ovat olemassa, ne toimivat ja niiden aktiivien joukossa on väkivaltarikoksista tuomittuja ihmisiä, korosti Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson lauantaina FB-seinällään.

Anderssonin mukaan teko oli "pelottava ja kylmäävä".

– Rasismin, rasistisesti motivoituneen väkivallan ja koko äärioikeiston muodostaman uhan vähättelyn on loputtava tässä maassa, hän jyrähti.

Perussuomalaisten kotkalainen kansanedustaja Juho Eerola joutui perumaan lauantaisen somekirjoituksensa, jossa kuvasi miehen kuolemaa "ikäväksi sattumaksi kaikin puolin".

Sunnuntaina hän otti tiukemman kannan.

– Tuomitsen jyrkästi äärioikeistolaisen väkivallan, jota mahdollisesti esimerkiksi Soldiers of Odin ja Suomen Vastarintaliike ovat harjoittaneet, ja oikein erityisesti tuomitsen kuolemaan Helsingissä johtaneen väkivallanteon jos sen motiivi oli äärioikeistolainen politiikka.

Kokoomuslainen sisäministeri Paula Risikko kertoi 18.9. Helsingin Sanomille, että lainsäädäntöä tutkitaan nyt tarkasti, jotta väkivallantekoja voitaisiin estää.

Edellisen kerran asia oli esillä vuonna 2012, kun miestä puukotettiin Jyväskylässä kirjastossa äärioikeistolaisen kirjan julkistamistilaisuudessa.

– Silloin arvioitiin, etteivät tällaiset porukat lakia noudata. Vaikka laki sen kieltäisi, he kokoontuisivat silti. Nyt on paikallaan arvioidaan uudelleen, että onko tässä mitään tehtävissä, Risikko lausui.

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistön mukaan on korkea aika puuttua organisoituun väkivaltaiseen toimintaan.

– Hallituspuolueet ovat olleet aivan liian kauan vaiti siitä, kuinka ilmapiiri Suomessa on antanut tilaa rasistiselle syrjinnälle. Edes pieni hiljainen hyväksyntä rasismille antaa samalla tilaa uusnatseille toimia, hän muistutti.

Huominen ilman pelkoa on sitoutumaton kansalaiskampanja. Sen perustajat ovat Vihreiden nuorten puheenjohtajia.

Kampanja toimii verkossa osoitteessa www.rasismirikoslakiin.fi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu