Uber-kuskit syyllisiä luvattomaan taksiliikenteeseen – Nyt tuli tuomio

Kuva ei liity tapaukseen.

Marjaana Varmavuori / Arkisto

Helsingin hovioikeus on tänään antamassaan kahdessa tuomiossa katsonut kahden Uber-taksinkuljettajan syyllistyneen luvattoman taksiliikenteen harjoittamiseen ja tuominnut molemmat sakkorangaistuksiin.

Toinen kuljettajista oli viime vuoden heinä-elokuun aikana ajanut Uber-kuljetuksia noin kuukauden ajan saaden palkkiota 2 800 euroa. Toinen kuljettajista puolestaan oli viime vuoden touko-elokuussa ajanut noin kolmen ja puolen kuukauden ajan ja sai palkkiota 12 250 euroa. 

Hovioikeudessa selviteltiin sitä, oliko Uber-kuljetuksissa kysymys ammattimaisesta henkilöiden kuljettamisesta ja edellyttikö Uber-kuljetukset taksilupaa. 

Hovioikeus katsoi, että kysymys oli ammattimaisesta henkilöiden kuljettamisesta ja taksilupaa edellyttäneestä toiminnasta. Uber-kuljettajat olivat autoillaan kuljettaneet itselleen entuudestaan tuntemattomia henkilöitä korvausta vastaan. 

Kuka tahansa sovelluksen käyttäjä oli voinut tilata kyydin ja asiakkaat olivat valikoituneet sattumanvaraisesti. Kuljetuksia oli ollut paljon ja kuljettajien kuukausiansiot olivat huomattavat. 

Kuljetuksista saadut palkkiot tuomittiin kokonaisuudessaan valtiolle menetetyiksi. Hovioikeus pysytti tuomioillaan Helsingin ja Espoon käräjäoikeuksien tuomioiden lopputulokset.

Hovioikeus määräsi valtiolle menetettäväksi saadut palkkiot 2 800 euroa ja 12 250 euroa kokonaisuudessaan. Nyt annetut hovioikeuden ratkaisut ovat ensimmäiset Uber-kuljetuksia koskevat hovioikeuden ratkaisut. Poliisin tutkinnassa ja syyttäjän syyteharkinnassa on yhteensä noin 60 muuta Uber-asiaa.

Uber-palvelu on käytössä maailmanlaajuisesti useissa sadoissa kaupungeissa. Suomessa palvelu on ollut käytettävissä syksystä 2014 alkaen
pääkaupunkiseudulla.

Älypuhelimeen ladattavan Uber-sovelluksen avulla kyytiä tarvitseva henkilö voi tilata kyydin ja Uber-yhtiön partnerikuljettaja saa omaan sovellukseensa tiedon kyytiä tarvitsevasta henkilöstä. 

Asiakkaat maksavat kyydin palveluun antamiensa luottokorttitietojen avulla Uberyhtiölle, joka tilittää 80 prosenttia palkkiosta kuljettajalle pidättäen loppuosan yhtiölle itselleen.

 

Käyttäjän jari.pietilainen@media.fi kuva