Jari Peltonen teki Kylmälästä sarjakuvadekkarin miljöön

Jari Peltonen asuu puoliksi Kylmälässä. Taustalla näkyy Sjökullan koulu, joka on Kylmälän murhat -kirjan ähtökuva. Tekeillä jo toinen osa Kylmälä-sarjaa. Se ilmestyy ensi vuonna.

Paavo Rantalainen

KULTTUURI Kirkkonummen Kylmälä on murhamysteerin näyttämö. Jari Peltonen aikoo piirtää lisää jännittäviä sarjakuvia.

Sarjakuvantekijä Jari Peltonen viihtyy Kylmälässä niin hyvin, että hän on luonut oman "Kylmälän" sarjakuvadekkariensa näyttämöksi.

Otavan kustantama Kylmälän murhat – sokea hieroja on juuri ilmestynyt. Peltonen piirtää kuitenkin jo täysillä seuraavaa Kylmälä-sarjan kirjaa.

Peltosella on kesäasunto Kylmälässä, ja kaikki lähti alulle illanistujaisten jutustelusta.

– Ystävien kanssa kerran puhuttiin televisiosarjasta Midsomerin murhat ja vitsailtiin, miten ihmeessä sarjan britti-idyllin kylässä voidaan murhata ihminen per viikko. Jos Kylmässä olisi näin, ei täällä uskaltaisi asua kukaan, Peltonen naurahtaa.

Näin syntyi Kylmälästä dekkarimiljöö. Mutta sarjakuvan tekijäksi on Peltosen (55) tie ollut huomattavasti vaiheikkaampi.

Juonikuviot syntyvät usein aamuyön tunteina."

Ensimmäisessä Kylmälä-kirjassa on useita kuvia, joista tunnistaa taloja ja maisemia.

Aloituskuvassa on Sjökullan koulu ja Kylmälän poliisiasemana toimii puolestaan Veikkolan kirjasto. Häät ja hautajaisetkin pidetään tietysti Haapajärven kirkossa.

Tarkkasilmäiselle löytyy paljon muitakin yhtymäkohtia, onhan kirjassa useita satoja kuvia ja sivuja 125.

Peltonen valokuvaa paljon ja käyttää kuvia myös pohjana, kun rakentaa Applen Macilla sarjakuviaan.

– Voisi tietysti keksiä kaiken itsekin, mutta ympärillähän näitä valmiita kuvia on paljon.

Kylmälän murhat –kirjan juonta paljastamatta voi todeta sen, että tapahtumat ovat yllättäviä ja välillä poiketaan Ranskassakin.

– Olen hyvin aamuvirkku ja juonikuviot syntyvät usein aamuyön tunteina. Herään neljän viiden maissa, mutta en nouse ylös, vaan annan mielikuvituksen lentää, Peltonen kertoo.

Sarjakuvateos ei kuitenkaan synny kovin pitkälle sängyssä, sillä valmiin kirjan taustalla on valtaisa työ. Peltosen mukaan kirjanteossa menee vuosi ja lähes joka päivä pitää työskennellä.

Dekkariaiheilla Peltonen pyrkii laajentamaan lukijakuntaansa.

– Aikuisten sarjakuvien lukijat ovat tietty piiri. Toisaalta dekkareita luetaan todella paljon ja niiden lukijoista voisi löytyä uutta yleisöä.

Peltonen ei tosin tykkää kovasti dekkari-sanasta. Jännityskirjallisuus olisi hänen mielestään parempi ilmaus, koska alan kirjailijoissa on todella kovia nimiä ja kirjoittajia.

Peltonen tähyää kustantaja Otavan kanssa myös laajemmille markkinoille.

– Tällaisille tarinoille ja sarjakuville voisi Pohjoismaissa löytyä lukijoita.

Jari Peltonen

Jari Peltosella on takana pitkä mainostoimisto- ja graafikkoura.

Hän oli mainostoimiston luovana johtajana tekemässä Nokia-brändiä 15 vuotta.

Vapaana taitelijana hän on ollut nyt kuutisen vuotta.

Sarjakuvan ystävät tuntevat hyvin Peltosen luomat La Table –sarjakuvat Hesarista kuin myös samannimisen kirjan sekä sarjakuvateoksen ”Fadang – viattomuuden aika”.

Kylmälän murhat –kirjaa voi ostaa Veikkolan Kymppikioskilta sekä tietysti hyvin varustetuista kirjakaupoista ja Otavan nettikaupasta.

Written by:

Paavo Rantalainen

Ota yhteyttä